perjantai 28. maaliskuuta 2014

Parsa-aika!

Pirkan lehdessä mainostettiin parsa-aikaa. Samantien herahti vesi kielelle...

Tälle illalle kolmen ruokalajin illallinen. Kahdessa ensimmäisessä parsaa, viimeisessä eli jälkiruoassa minulle uusi tuttavuus, nimittäin tuore viikuna. Enhän mä edes kaupassa tiennyt mikä on kypsyysasteeltaan hyvä! Intuitiolla siis mentiin.

Alkuruokana oli folionyytissä kypsennettyä parsaa, jonka ohje löytyy kirjasta Parhaat reseptit Parsa (toim. Sabine Vonderstein). Valkoinen parsa kuoritaan aina.

Pääruokana parsarisottoa, joka on mukailtu Pirkan tuoreimmassa lehdessä olevasta reseptistä sekä Jamie Oliverin reseptistä. En pidä selleristä ja härkäpapuja en lähikaupan laajastakaan valikoimasta löytänyt tuoreena, joten pakko oli soveltaa kahta reseptiä ;) Viininä kannattaa käyttää kuivaa ja hapokasta Rieslingiä, esimerkiksi Alkon hyllystä umpimähkään napattu ranskalainen Riesling Lieu-Dit Muehlforst 2013 oli oikein hyvä valinta. Tuore minttu antaa jännittävän, mutta hyvän maun risottoon.

Jälkiruokana yllättävänkin terveellistä, uunissa hunajalla gratinoituja viikunoita hunaja-maitorahkalla, ohje on kirjasta Herkulliset jälkiruoat - Maistuvaa marjoista ja hedelmistä (Claes Karlsson), jonka olen ostanut muistaakseni jostain alennusmyynnistä tosi halvalla ja harvoin tähän kirjaan tulee edes kurkattua.









Parsaa folionyyteissä omassa mehussaan (2 annosta)
500 g valkeaa parsaa
Juoksevaa margariinia tai pehmeää voita
Sokeria ja yrttisuolaa
Parmesaania

Kuori parsa ja taita tyvestä kuivunut osa pois. Taita reilunkokoinen foliopala kaksinkerroin ja voitele se. Laita parsat voidellulle foliolle ja käännä reunat ylös. Valuta parsan päälle 1 teelusikallinen voita/margariinia ja 1 tl vettä. Ripottele pinnalle sokeria ja yrttisuolaa, sulje nyytti. Paista nyyttiä 200 asteessa n. 30-40 minuuttia, kunnes parsa on kypsää. Ennen tarjoilua avaa folio ja ripottele parsan päälle parmesaania lastuina tai karkeana raasteena.



Risotto Primavera (2-3 annosta)
250 g vihreää parsaa
Vettä
1 salottisipuli (n. 30 g)
1 rkl voita
1,5 dl arborioriisiä
1 dl valkoviiniä
1 kasvisliemikuutio
½ kesäkurpitsa pilkottuna
100 g pakasteherneitä
100 g pecorino-juustoa raasteena
Mustapippuria
1/4 dl tuoretta minttua silputtuna

Katkaise parsojen kova, puumainen tyvi tai leikkaa terävällä veitsellä tyvestä n. 2 cm pois. Säästä tyvet. Kuori parsojen alaosasta noin kolmannes. Keitä parsoja runsaassa suolatussa vedessä (nuput voivat jäädä höyrystymään veden yläpuolelle), suositeltavinta on tietysti parsakattilassa, mutta tavallinenkin reippaan kokoinen kattila ajaa saman asian. Keittoaika on n. 5-6 minuuttia, eli kunnes parsat ovat lähes kypsiä. Nosta parsat sivuun ja säästä keitinvedestä 5 dl. Lisää tähän puoleen litraan kasvisliemikuutio sekä parsojen huuhdellut tyviosat, jätä liemi kasarissa lämpimälle levylle, mutta älä keitä enää. Pilko salottisipuli ja kuullota sitä laakealla wok-pannulla voissa. Lisää arborioriisi ja anna senkin kuullottua miedolla lämmöllä. Lisää valkoviini. Kun se on haihtunut, lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan aina, kun edellinen on imeytynyt. Viimeisen kauhallisen kohdalla lisää pakasteherneet ja kesäkurpitsa. (tässä vaiheessa voit heittää parsojen tyviosat pois) Ennen tarjoilua lisää risottoon 1-2 cm pätkiksi pilkotut parsat, pecorino-juusto, silputtu minttu sekä rouhittu mustapippuri. Tarkista maku. Koristele tuoreilla mintunlehdillä.






Uuniviikunat hunajarahkan ja saksanpähkinöiden kera (2 annosta)
Juoksevaa margariinia
4 isoa ja kypsää, tuoretta viikunaa
n. 5 tl juoksevaa hunajaa
1 1/4 dl maitorahkaa
½ dl saksanpähkinöitä kevyesti paahdettuna (kuivalla pannulla)

Voitele pieni uunivuoka margariinilla tai voilla. Leikkaa viikunoista pois suipot kantaosat ja aseta hedelmät pystyyn uunivuokaan. Valuta jokaisen viikunan leikkauspinnan päälle teelusikallinen hunajaa. Kypsennä viikunoita 190 asteen uunilämmössä 10 minuuttia. Sekoita keskenään maitorahka ja n. 1 tl hunajaa (maun mukaan). Tarjoa viikunat lämpiminä hunajarahkan kera ja ripottele pintaan runsaasti paahdettua saksanpähkinää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti