Pitkän kesälomatauon jälkeen on aika palata linjoille. Oli lämmintä, oli lomaa ja oli kaikenkaikkiaan erinomainen kesä, joka edelleen jatkuu erinomaisena. :)
Viikonloppuna teki (jälleen) mieleni yhtä lempiruokaani risottoa. Koska edelleen lähimarketissani on tarjolla virolaisia kanttarelleja ja haluan tietysti ehdottomasti suomalaisia sitten kun niitä saa, päädyin ostamaan herkkusieniä. Ihan älyttömän hyvä risotto tuli siitäkin. Ohjeen pohjana käytin pitkälti tätä Yhteishyvän ohjetta.
Kesän aikana olen lahjonut itseäni Alkon viinikirjalla "Viiniä aterialla - Opas viinin ja ruoan liittoon", jota en ainakaan enää nettisivuilta löytänyt, harmillista. Olen kokenut kirjan vähäisessäkin käytössä todella hyödylliseksi.
Sienirisoton kanssa kirja suosittelee italialaista Piemonten Chardonnayta, jota ei tällaisenaan Alkosta löytynyt, mutta Piemonten Rapuje -viini ajoi kyllä hyvin asiansa.
Valitettavasti risotto hujahti äkkiä parempiin suihin ja unohdin ottaa siitä paremman kuvan, mutta alla valmistusvaiheesta kuva.
Jälkiruoaksi käytin kuohukerman lopun ja uskaltauduin vihdoin kokeilemaan panna cottaa jossa hyydykkeenä Vegegel. (Aiempi kokeiluni tänä kesänä kevyemmästä panna cottasta, johon tuli maitoa, vaniljajogurttia ja vegegeliä, meni ihan pilalle...) Ohjeena käytin tätä Maistuis varmaan sullekin -blogin reseptiä. Onnistui ihan superhyvin, Vegegel näyttää tosiaan olevan parhaimmillaan aika tuju hyydyke eikä sitä todellakaan tarvita paljon! Minun mielestäni koostumus oli erinomainen, mutta harvemmin tulee nykyään syötyäkään mitään liivatepohjaisia asioita, joten ehkä vertailupohjaa ei tällä hetkellä ole tarpeeksi. Seuraavaksi laitetaan kokeiluun vielä joku kasvipohjainen kerma ja Vegegel!
Herkkusienirisotto (4 annosta)
200 g herkkusieniä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
iso nokare voita
3 dl arborioriisiä
1 dl valkoviiniä
7 dl kasvislientä
0,5 dl (kuohu)kermaa
50 g voimakasta juustoraastetta (itse käytin Gruyere-juustoa)
Suolaa, pippuria, timjamia
Pinnalle esim. basilikaa ja hieman parmesan-raastetta
Siivoa ja pilko herkkusienet. Paahda niitä kuivalla pannulla melko miedolla lämmöllä, kunnes niistä haihtuu nestettä ja ne saavat hieman väriä. Lisää sipuli- ja valkosipulisilppu sekä voinokare. Kuullota sipulit. Lisää riisi ja kuullota. Lisää valkoviini ja kun se on imeytynyt riisiin, lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan aina edellisen imeydyttyä. Kun kaikki neste on käytetty, lisää kuohukerma ja juustoraaste, mausta. Tarjoile.
Panna cotta (2 annosta)
1,5 dl kuohukermaa
n. 1/4 tl vaniljaesanssia
n. 1/8 dl sokeria (11 g)
1/4 pss Vegegeliä (2 g)
Sekoita ainekset pinnoitetussa kattilassa ja kiehauta. Jaa annoskulhoihin, anna jäähtyä. Tarjoile esim. vadelmakastikkeen kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti