sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Strawberry pancakes ja vaahterasiirappivoi

Tammikuun hiljaiseloa, totuttelua uuteen työpaikkaan ja vähän vähemmän ruoanlaittoa. Tänään päätin kuitenkin hemmotella itseäni ja tehdä amerikkalaisia pannukakkuja. Kesää kohti mennessä pakkasessa on vielä liian monta purkkia marjoja, joista pitäisi päästä eroon. Mansikkapannukakkujen ohje on täältä ja vaahterasiirappivoin täältä. Kyytipojaksi, täytyy mainita, keitin Mokkamestareiden ihanaa Hawaijin pähkinä -kahvia, jota kannattaa sekoittaa tavallisen kahvin joukkoon n. viidesosa puruista.



Strawberry Pancakes (8 keskikokoista eli n. kahdelle hengelle)
1,5 dl vehnäjauhoja (itse laitoin 1 dl vehnäjauhoja ja ½ dl kuitupitoisia kaurahiutaleita)
1 rkl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1,1 dl maitoa
1 kananmuna
1 rkl sulatettua voita tai esim. juoksevaa margariinia
1 dl mansikoita
(jos otat mansikat pakastimesta niin lisää vielä esim. 1-2 rkl kauraleseitä)
Paistamiseen juoksevaa margariinia tai öljyä

Sekoita vehnäjauhot (+ kaurahiutaleet ja -leseet), sokeri ja leivinjauhe. Lisää maito, kananmuna ja sulatettu margariini. Paloittele mansikat taikinan joukkoon. Paista pannulla keskilämmöllä pannukakuiksi. Tarjoile vaahterasiirappivoin kanssa.

Vaahterasiirappivoi (sopiva määrä edelliselle annokselle pannukakkuja)
40 g voita sulatettuna
20 g vaahterasiirappia

Sulata voi, sekoita joukkoon vaahterasiirappi, valuta lämpimänä paistettujen pannukakkujen päälle. Tarjoile pannukakkujen kera.

torstai 9. tammikuuta 2014

Aamusmoothie

Teen tällä hetkellä töitä hieman pidemmän ajomatkan päässä. En ole mikään aamuihminen, ja pitkää ajomatkaa ennen tekee mieli nukkua mahdollisimman pitkään. Välittömästi herättyäni en ole oikeastaan koskaan nälkäinen. Lisäksi olen huomannut että liian aikaisin syöty aamupala aiheuttaa lounaan tarpeenkin jo aiemmin. Niinpä on pitänyt keksiä jotain jonka voi nauttia helposti ajaessa ja joka pitää nälkää hyvin - siis proteiinipitoista. Keksin lopulta kaivaa laatikon perältä jo useita vuosia vanhan blenderini ja aamupalani on maitokahvi termosmukissa sekä smoothie. Katsotaan, jaksanko aamutokkurassa vielä varioida lisää tätä reseptiä ;) Blenderini ei ole erityisen tehokas ja odotan inspiraatiota uuden ostamiselle.

Resepti on ihan omasta päästä, mukailee melko pitkälti jo kertaalleen julkaisemaani smoothieohjetta. Lisänä nyt kuitenkin lisää kuituja. Käytän kokkailuissa paljon keittiövaakaa, joten reseptissäkin osa on grammamäärinä, marjojen kohdalla ei kuitenkaan ole hirvittävän tärkeää kuinka paljon niitä laittaa. Suurimman osan marjoista otan suoraan pakkasesta, mikä pitää juoman viileänä pitkään.

Aamukiireessä otettu kuva ei vaikuta kovin houkuttelevalta mutta hyvää se on.


Aamusmoothie (1 annos)
125-150 g maitorahkaa
½ dl maitoa
½ dl vähäkalorista mehukeittoa
½ dl jogurttia (maustamatonta tai maustettua, itselläni tällä hetkellä on vadelmajogurttia)
30-40 g mansikoita
30-40 g mustikoita
30-40 g puolukoita/karpaloita/mustaherukoita
5-10 kpl mulperimarjoja
1-2 jääsalaatinlehteä tai kourallinen babypinaatinlehtiä
1-2 tl leseitä (esim. kauraleseitä)
(1 tl mustaherukkarouhetta)

Laita kaikki ainekset blenderiin ja sekoita. Nauti.

maanantai 6. tammikuuta 2014

Basilikarisotto

Tätä ruokaa syötiin uutena vuotena pääruoaksi.
Jos tykkään mozzarellasta ja aamiaispannukakuista niin tykkään kyllä myös ihan älyttömästi oikeista risotoista. Niiden teko vie hieman aikaa mutta on kuitenkin melko vaivatonta seurusteluruokaa - useamman kerran kaverit on istuneet mun keittiössä jutustelemassa kun kokkaan, usein olen kokannut risottoa, koska se on varma ja helppo - uppoaa melkein kehen vaan. Nyt sain idean risoton mausteeksi siitä, että eksyin taas luomukauppaan herkullisten tofujen äärelle ja päädyin tällä kertaa ostamaan basilikatofua. Voin kertoa että tämä ruokalaji sai myös kehuja eräältä lihansyöjältä ;)

Alkuperäinen ohje on maku.fi -sivustolta. Basilikatofu oli Taifun-merkkistä, jonka sivuilta ei kyseistä tuotetta kuitenkaan löydy, joten en esittele sitä tässä sen kummemmin.
Kuivan vermutin sijaan voi risotossa käyttää myös kuivaa valkoviiniä, kuivaa kuohuviiniä tai ihan kasvislientä (silloin lisäisin ehkä mukaan hivenen sitruunamehua).


Basilikarisotto (3-4 annosta)
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl voita
3 dl arborioriisiä (tai risottoriisiä)
2 dl kuivaa vermuttia
8 dl kasvislientä
Ruukullinen tuoretta basilikaa
3-4 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
50 g parmesanjuustoa raastettuna
Mustapippuria
Lisukkeeksi paketillinen (200g) basilikatofua

Kuumenna kasvisliemi kattilassa tai kasarissa. Pilko sipuli ja hienonna valkosipuli. Kuullota sipuleita voissa wok-pannussa. Lisää arborioriisi, kuullota läpikuultavaksi. Lisää vermutti. Kun vermutti on imeytynyt, lisää kauhallinen kerrallaan kasvislientä risoton sekaan, kun edellinen on imeytynyt.
Kun kasvislientä on vähän jäljellä, soseuta keskenään basilikan lehdet ja oliiviöljy. Kun kaikki kasvisliemi on käytetty, lisää basilikaöljy risoton joukkoon. Lisää juusto, suola ja pippuri. Kääntele sekaisin.
Paista tofu kevyesti öljyssä paistinpannulla ja tarjoile risoton kanssa.

torstai 2. tammikuuta 2014

Uuden vuoden jälkimainingeissa - blinit

Täällä syödään vielä tähteitä. Uutena vuotena ostin kotiin kylmäsavustettua lohta, pitkästä aikaa mitään kalaa yli puoleen vuoteen. Punaista lihaa tai siipikarjaa ei keittiössä myöskään ole nähty toukokuun jälkeen. Blinit ilman kalaa ei vaan kuulostanut siltä että olis tarpeeksi. Mutta enpä edelleenkään ole mikään absolutisti kasvissyönnin suhteen - ja siitä on tarkoitus pitää kiinni vielä tänäkin vuonna. "Enimmäkseen kasvissyöjä" on ihan hyvä nimitys.
Blinejä tein myös vuosi sitten uutena vuotena, joten tästähän alkaa tulla perinne ;)

Blineille hyvänä kaverina toimii shampanja tai kuiva Riesling -valkoviini, Glorian sivulla suositeltiin esim. Steininger Riesling -viiniä, jota ostin kaapin päälle seuraavaa blini-iltaa varten. Näiden kanssa maistui kuitenkin uuden vuoden kunniaksi Moët & Chandon Brut Impérial.

Blinien ja sienisalaatin ohje on kaverilta. Kylmäsavulohitäytteen ohje on maku.fi -sivustolta. Itse paistoin blinit valurautaisella ohukaispannulla joten niistä tuli aika pieniä, mutta niistä voi hyvin tehdä isompiakin. Valurautapannu on kuitenkin melko must. Kannattaa myös käyttää hyviä aineksia, mm. ihan oikeaa voita. Täytteet kannattaa valmistaa hyvissä ajoin, samana päivänä muutama tunti etukäteen riittää ihan hyvin. Mäti ja punasipuli sopivat myös hyvin blinien kanssa, kuulemani mukaan myös keitetty kananmuna.
Kolmantena täytteenä kuvissa on pilkottua suolakurkkua ja smetanaa.

Vasemmalla alhaalla kylmäsavulohitäyte, oikealla suolakurkkua ja smetanaa, taustalla sienisalaattia.


Blinit (alkupalaksi n. 4 hengelle)
1 purkki kermaviiliä
n. 15 g hiivaa (tai 3,3 g kuivahiivaa)
2 dl tattarijauhoja
1 tl sokeria
1 dl kuumaa maitoa
1 rkl sulatettua voita
1 keltuainen
1 tl suolaa
1 valkuainen kovaksi vaahdotettuna

Lämmitä kermaviili esim. mikrossa muovikulhossa kädenlämpöiseksi jos käytät tavallista hiivaa, ja hieman lämpimämmäksi (n. 42 astetta) jos käytät kuivahiivaa. Lisää murennettu hiiva ja sekoita. Lisää tattarijauhot ja sokeri. Anna kohota vedolta suojatussa paikassa peitettynä, n. tunti riittää ihan hyvin. Lisää kuuma maito, voi, keltuainen ja suola. Viimeiseksi kääntele sekaan valkuaisvaahto. Paista voissa valurautapannulla. Tarjoa kuumana heti paistamisen jälkeen.

Sienisalaatti
1 prk suolasieniä
1 prk kermaviiliä (älä ota sitä vähärasvaisinta!)
½ punasipuli
suolaa
pippuria

Valuta sienet. Silppua punasipuli pieneksi. Sekoita ainekset. Anna vetäytyä kylmässä.

Kylmäsavukirjolohitäyte
150 g kylmäsavustettua kirjolohta
75 g (3/4 dl) smetanaa
n. 40 g tilliä silputtuna
pieni punasipuli
vajaa rkl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

Vaahdota smetana (jos käytät vähärasvaisempaa niin malttia, kyllä se vähän vaahtoutuu). Pilko kirjolohi pieneksi, samoin punasipuli. Yhdistä ainekset. Anna vetäytyä kylmässä.