torstai 2. tammikuuta 2014

Uuden vuoden jälkimainingeissa - blinit

Täällä syödään vielä tähteitä. Uutena vuotena ostin kotiin kylmäsavustettua lohta, pitkästä aikaa mitään kalaa yli puoleen vuoteen. Punaista lihaa tai siipikarjaa ei keittiössä myöskään ole nähty toukokuun jälkeen. Blinit ilman kalaa ei vaan kuulostanut siltä että olis tarpeeksi. Mutta enpä edelleenkään ole mikään absolutisti kasvissyönnin suhteen - ja siitä on tarkoitus pitää kiinni vielä tänäkin vuonna. "Enimmäkseen kasvissyöjä" on ihan hyvä nimitys.
Blinejä tein myös vuosi sitten uutena vuotena, joten tästähän alkaa tulla perinne ;)

Blineille hyvänä kaverina toimii shampanja tai kuiva Riesling -valkoviini, Glorian sivulla suositeltiin esim. Steininger Riesling -viiniä, jota ostin kaapin päälle seuraavaa blini-iltaa varten. Näiden kanssa maistui kuitenkin uuden vuoden kunniaksi Moët & Chandon Brut Impérial.

Blinien ja sienisalaatin ohje on kaverilta. Kylmäsavulohitäytteen ohje on maku.fi -sivustolta. Itse paistoin blinit valurautaisella ohukaispannulla joten niistä tuli aika pieniä, mutta niistä voi hyvin tehdä isompiakin. Valurautapannu on kuitenkin melko must. Kannattaa myös käyttää hyviä aineksia, mm. ihan oikeaa voita. Täytteet kannattaa valmistaa hyvissä ajoin, samana päivänä muutama tunti etukäteen riittää ihan hyvin. Mäti ja punasipuli sopivat myös hyvin blinien kanssa, kuulemani mukaan myös keitetty kananmuna.
Kolmantena täytteenä kuvissa on pilkottua suolakurkkua ja smetanaa.

Vasemmalla alhaalla kylmäsavulohitäyte, oikealla suolakurkkua ja smetanaa, taustalla sienisalaattia.


Blinit (alkupalaksi n. 4 hengelle)
1 purkki kermaviiliä
n. 15 g hiivaa (tai 3,3 g kuivahiivaa)
2 dl tattarijauhoja
1 tl sokeria
1 dl kuumaa maitoa
1 rkl sulatettua voita
1 keltuainen
1 tl suolaa
1 valkuainen kovaksi vaahdotettuna

Lämmitä kermaviili esim. mikrossa muovikulhossa kädenlämpöiseksi jos käytät tavallista hiivaa, ja hieman lämpimämmäksi (n. 42 astetta) jos käytät kuivahiivaa. Lisää murennettu hiiva ja sekoita. Lisää tattarijauhot ja sokeri. Anna kohota vedolta suojatussa paikassa peitettynä, n. tunti riittää ihan hyvin. Lisää kuuma maito, voi, keltuainen ja suola. Viimeiseksi kääntele sekaan valkuaisvaahto. Paista voissa valurautapannulla. Tarjoa kuumana heti paistamisen jälkeen.

Sienisalaatti
1 prk suolasieniä
1 prk kermaviiliä (älä ota sitä vähärasvaisinta!)
½ punasipuli
suolaa
pippuria

Valuta sienet. Silppua punasipuli pieneksi. Sekoita ainekset. Anna vetäytyä kylmässä.

Kylmäsavukirjolohitäyte
150 g kylmäsavustettua kirjolohta
75 g (3/4 dl) smetanaa
n. 40 g tilliä silputtuna
pieni punasipuli
vajaa rkl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

Vaahdota smetana (jos käytät vähärasvaisempaa niin malttia, kyllä se vähän vaahtoutuu). Pilko kirjolohi pieneksi, samoin punasipuli. Yhdistä ainekset. Anna vetäytyä kylmässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti