torstai 22. elokuuta 2013

Kasvishampurilaiset eli porkkana-siemensämpylät, quinoa-linssipihvit ja auringonkukansiemen-korianteripesto

Teinpä sitten kasvishampurilaisia. Ihan sairaan hyvää. Innoituksen sain Chocochilin blogista pihveille ja kastikkeelle, mutta sämpyläohjetta haeskelin sitten pidemmän aikaa. Vegaanikeittiö-blogista löytyi sopiva ohje, jota hieman muokkasin taas vähemmän vehnäjauhoiseen muotoon. Jälkeenpäin täytyy todeta että syöminen olisi ehkä ollut helpompaa, jos olisin tajunut tehdä sämpylöistä jo alkuvaiheessa hieman litteämpiä eikä niin pyöreitä. Ketsuppi sopi myös erinomaisesti tällaisten hampurilaisten kanssa.

Luokattoman epäselvä kuva...



Porkkana-siemensämpylät (12 kpl)
2,5 dl soijamaitoa (tai kauramaitoa tai muuta kasvismaitoa)
1 pss kuivahiivaa
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
4 porkkanaa raasteena
1 dl auringonkukansiemeniä
n. 5,5 dl vehnäjauhoja (tai itse laitoin 2,5 dl vehnäjauhoja, 2 dl sämpyläjauhoja, 0,5 dl grahamjauhoja ja 0,5 dl ruisjauhoja)
1 dl kaurahiutaleita
0,5 dl kauraleseitä
0,5 dl gluteenijauhoja
3 rkl auringonkukkaöljyä
(hasselpähkinärouhetta)

Lämmitä soijamaito 42-asteiseksi (hieman kädenlämpöistä lämpimämmäksi). Sekoita maitoon siirappi, hiiva, suola ja pari dl jauhoseosta. Raasta porkkana ja sekoita raaste taikinaan. Lisää auringonkukansiemenet, kaurahiutaleet ja -leseet, gluteenijauhot sekä loput jauhoseoksesta/vehnäjauhosta. Lisää öljy kun taikina alkaa olla kiinteää. Vaivaa taikinaa hetki. Anna kohota liinan alla lämpöisessä paikassa kaksinkertaiseksi. Leivo kohonnut taikina sämpylöiksi ja kohota vielä hetki, kunnes uuni lämpenee 225 asteeseen. Voitele vedellä ja ripottele halutessasi pinnalle auringonkukansiemeniä ja hasselpähkinärouhetta. Paista uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.

Linssi-quinoapihvit (8 kpl)

0,5 dl quinoaa (Chocochilin suositus kotimaisesta SunSpeltin quinoasta oli erinomainen)
1 dl vihreitä linssejä
1 tl juustokuminaa
1 tl savupaprikajauhetta
1/4 tl kanelia
2 tl kasvisliemijauhetta
0,5 dl kauraleseitä
1 rkl perunajauhoja
1 pieni sipuli hienoksi silputtuna

Huuhtele quinoa ja keitä paksuksi puuroksi pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Huuhtele linssit ja keitä ne toisessa kattilassa pehmeiksi. (Linssejä kannattaa myös liottaa etukäteen, lyhentää keittoaikaa!) Yhdistä quinoan joukkoon muut aineet ja sekoita pihvitaikina tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin vetäytymään vähintään ½ tunniksi. Tarvittaessa voit lisätä massaan hieman kauraleseitä tai öljyä, jotta se on helpommin muotoiltavaa. Tee uunipellille haluamasi määrä pihvejä (itse tosiaan tein pienehköjä pihvejä 8 kpl). Paista 225 asteessa n. 15 minuuttia.

Auringonkukansiemen-korianteripesto (8 annosta)
2 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä (jos paahdat itse, paahda kuivalla pannulla ilman rasvaa, varovasti ettei pala)
Ruukku tuoretta korianteria
3 cm pätkä kesäkurpitsaa
Kylmäpuristettua oliiviöljyä
Vettä
Suolaa

Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella. Lisää tarpeen mukaan öljyä ja/tai vettä, jotta koostumus on mieleistäsi. Mausta suolalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti