Ohratto muistuttaa hyvin paljon risottoa, valmistus vaan vie vähän enemmän aikaa mutta tulos on vähintään yhtä maukas, ellei jopa maukkaampi.
Eilisen bloggaus grillatuista kasviksista poiki vielä toisenkin ruokalajin. Kymmentä kasvisvarrasta en nimittäin jaksanut syödä itsekseni vaan niistä jäi suunnilleen puolet vartaista yli. No eipä mitään, kasvikset rasiassa jääkaappiin ja hyvään käyttöön seuraavana päivänä. Tätä ruokalajia olen tehnyt kerran aiemminkin ja tulos oli silloinkin erinomainen. Tuolloin grillasin kasvikset uunin grillivastuksella pelkällä oliiviöljyllä siveltynä, joka on siis hyvä vaihtoehto jos grilliä ei ole saatavilla. Uuniritilän alle kannattaa tietenkin laittaa korkeareunainen uunipelti (joka kannattaa pestä välittömästi grillauksen jälkeen). Aidosta grillistä saa tietysti kasviksiin aidon grillatun maun.
Ohje on muokattu yhdestä lempiblogistani, kiitos Pastanjauhantaa. Periaatteessa parin lukemani ohratonteko-ohjeen mukaan ohra pitää etukäteen joko keittää tai sitten kasvisliemestä puolet pitäisi lisätä heti alkuvaiheessa, mutta rohkeasti kokeilin tehdä ohrattoa kuten risottoa eli vähitellen kasvislientä lisäten, ja tulokseen olin oikein tyytyväinen.
Ohratto grillatuista kasviksista (2 annosta)
1,5 dl ohrasuurimoita (liota etukäteen 1-2 tuntia ½ litrassa vettä!)
Grillattuja kasviksia sopivan kokoisina suupaloina (esim. ananasta, herkkusieniä, paprikaa, kesäkurpitsaa, kirsikkatomaatteja, nektariinia...)
½ rkl voita tai margariinia
1 rkl oliiviöljyä
reilu ½ tl garam masalaa
1/4 tl kanelia
½ mieto chili pieneksi pilkottuna tai 1-2 tl chilirouhetta
1 sipuli tai iso kevätsipuli
1 valkosipuli murskattuna
½ litraa kasvislientä (voit korvata 1 dl kuivalla valkoviinillä tai kuohuviinillä)
1,5 rkl hunajaa
1-1,5 rkl tummaa tai vaaleaa balsamicoa
1 rkl oliiviöljyä
(Tuoreita yrttejä, esim. ruohosipulia ja lehtipersiljaa, korianteria...)
Liota ohrasuurimoita 1-2 tuntia. Näin lyhennät niiden kypsymisaikaa. (Kyllä ne saa ekan ohraton tekokerran perusteella kypsiksi myös keittämällä mutta aikaa pitää varata ainakin 1,5 tuntia... Opinpahan taas että ohje kannattaa oikeesti lukea huolella ennen kokkaamisen aloitusta, pelkkien ainesosien varaaminen ei aina riitä ;)) Kaada liotusvesi pois. Grillaa kasvikset sillä aikaa kun ohrasuurimot likoavat.
Sulata pannulla 1 rkl oliiviöljyä ja hieman voita. Laita mausteet (garam masala, kaneli ja rouhittu chili) pannulle ja anna maustua hetki. Lisää sipuli ja valkosipuli. Kuullota. Sekoita mukaan liotetut ohrasuurimot, kuullota miedolla lämmöllä. Jos käytät valkoviiniä, lisää se kuullotuksen jälkeen mukaan. Odota kunnes puolet valkoviinistä on haihtunut. Lisää kauhallinen kasvislientä ja odota, kunnes se on imeytynyt. Lisää näin kauhallinen kasvislientä kerrallaan aina edellisen imeydyttyä, kunnes kaikki kasvisliemi on käytetty. Tee tämä kaikki miedolla lämmöllä että ohra ehtii rauhassa kypsyä. Varmista vielä että ohra on riittävän kypsää. Lisää grillatut kasvikset. Lopuksi lisää hunaja, balsamico ja 1 rkl oliiviöljyä. Tarjoile tuoreiden yrttien kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti