torstai 19. joulukuuta 2013

Imaami pyörtyi

Tähän reseptiin olen törmännyt aina aika ajoin, aina erilaiseen, mutta aina sitä on kehuttu. Pitihän sitä kokeilla. Kokeilun jälkeen tiedän kokeilleeni väärää reseptiä, sillä miksi muuten tämä olisi kehuttu. Tällä Kotilieden reseptillä tulos oli ihan jees, ei kuitenkaan sellainen millä viitsisi kehuskella tehneensä maailman parasta ruokaa. Tämä oli jotenkin... liian makea.
Jatkan etsintää.




Imaami pyörtyi (2-4 annosta)
2 suurta munakoisoa
1 rkl ruokasuolaa
1 l vettä

Täyte
Munakoisojen malto
Oliiviöljyä
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä silputtuna
n. 200 g tomaattimurskaa
Suolaa
Pippuria
1 tl kanelia
4 kuivattua viikunaa silputtuna
2 rkl pinjansiemeniä paahdettuna (kuivalla pannulla)
muutama kirsikkatomaatti
1 nippu tuoretta lehtipersiljaa
1 rkl tilliä silputtuna

Kypsentämiseen
1 dl vettä
2 dl oliiviöljyä
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 rkl ruokosokeria tai hunajaa

Pese ja halkaise munakoisot. Koverra sisus varovasti kuoria rikkomatta irti. Laita malto ja kuoret suolaveteen n. 15 minuutiksi, valuta ja kuivaa. Pilko malto kuutioiksi.
Kuullota oliiviöljyssä silputtu sipuli ja valkosipuli. Lisää joukkoon munakoisokuutiot ja reilusti öljyä. Paista kuultaviksi. Lisää muut täytteen ainekset ja hauduta 20 minuuttia.
Täytä munakoisojen kuoret täytteellä ja lado uunivuokaan. Sekoita vesi, öljy, sitruunamehu ja sitruunankuoriraaste. Kaada seos vuokaan ja ripottele munakoisojen pinnalle joko ruokosokeria tai hunajaa.
Paista 150 asteessa vähintään tunti. Anna jäähtyä liemessä ja tarjoa huoneenlämpöisinä.

sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Mustikka-grahampuuro

Sunnuntaina mieleni teki puuroa. Grahamjauhot olivat sämpylöiden leipomisen jälkeen sopivasti unohtuneet pöydälle, joten eipä muuta kuin keittopuuhiin.Pakkasessa oli myös mustikoita joita ihana kummitätini minulle toi. Aivan mahtava yhdistelmä, pidemmittä puheitta. Yksi ohje löytyy myös esim. Pirkan sivuilta.


Mustikka-grahampuuro (1 annos)
2,5 dl vettä
0,5 dl grahamjauhoja
1 dl (n. 50g) mustikoita
½ rkl sokeria (esim. luomuruokosokeria)

Vispaa grahamjauhot kiehuvaan veteen. Keitä n. 15-20 min välillä sekoittaen. (Mausta tarvittaessa suolalla.) Ota kattila pois liedeltä, lisää sokeri, sekoita, lisää mustikat ja tarjoile.

torstai 12. joulukuuta 2013

Kasvispaistos ja punainen tofu

Jääkaapissa oli jonkun verran epämääräisiä vihannes- ja muitakin jäämiä, joista päätin tehdä paistoksen. Sain mm. käytettyä sinihomejuuston loput - ja palattua pitkästä aikaa ystäväni Mozzarellan pariin.

Proteiinilisänä annoksessa toimii Taifunin Tofu Rosso, jota saa ainakin ekokaupoista. Sen paistoin erikseen ja lisäsin lautaselle kasvispaistoksen kanssa.



















Kahden juuston kasvispaistos (n. 3 annosta)

2/3 pienestä kukkakaalista
2/3 pienestä parsakaalista
2 porkkanaa
1 punasipuli
1 pieni paprika
2 isoa tuoretta herkkusientä
150-200 g kirsikkatomaatteja
150-200g mozzarellaa
½ paketti sinihomejuustoa (esim. Aura)
Reilusti popcornmaustetta (esim. Finnkinosta saatava Juusto -maku)
200 g kermaviiliä tai Creme Bonjour cuisinea tai creme fraichea tai ruokakermaa tms.

Lisäkkeeksi: paketti maustettua tofua, esim. yllä mainittu Tofu Rosso

Pilko kasvikset pieniksi. Kirsikkatomaatteja ei tarvitse pilkkoa elleivät ole todella isoja. Sekoita kasvikset kulhossa, lisää joukkoon reilusti popcornmaustetta tai muita haluamiasi mausteita sekä kermaviili. Voitele paistovuoka. Lisää kasviksia vuoan pohjalle, laita päälle 1/3 mozzarellasta ja 1/3 sinihomejuustosta. Lisää puolet lopuista kasviksista, lisää päälle 1/3 mozzarellasta ja 1/3 sinihomejuustosta. Lisää loput kasvikset ja päälle loput juustot. Paista 175-200 asteessa n. 45 minuuttia. Paista tofu pannulla pienessä määrässä öljyä ja tarjoile kasvispaistoksen kanssa.

sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Amerikkalaiset pannukakut saksanpähkinällä ja banaanilla

Ostin joku aika sitten kaupasta pussillisen saksanpähkinöitä. Jo toisen kerran peräkkäin koin pettymyksen eikä maussa ollut kehumista. Niinpä piti keksiä jotain mihin pähkinöitä tunkea.

Viikonloppuaamuna oli jälleen amerikkalaiset pannukakut luonnollinen vaihtoehto. Ohje löytyi - yllätys yllätys - googlettamalla sopivassa määrin englanninkielisiä sanoja ;)

Tulos sen sijaan oli mielenkiintoinen. Aika tuhti, ihan hyvä, maukas ihan itsessään. Hilloa kokeilin parin pannukakun päälle mutta se oli ihan turhaa, pannukakkujen maku peitti alleen hillon kuin hillon. Ruoanlaitosta ylijäänyt kuohukerma sen sijaan kannatti vatkata vaahdoksi ja laittaa yksinään pannukakkujen päälle.




Amerikkalaiset banaani-saksanpähkinäpannukakut (n. 12 kpl)

3/4 dl vehnäjauhoja
½ dl grahamjauhoja
½ dl kauraleseitä
½ dl kaurahiutaleita
1 rkl sokeria
1/4 tl ruokasoodaa
1/4 tl suolaa
1 pieni kananmuna
1,5 rkl juoksevaa margariinia (tai sulatettua voita)
1 dl maitoa
1/4 dl kuohukermaa tai rahkaa tms.
1 pieni banaani soseutettuna (esim. haarukalla)
3/4 dl saksanpähkinöitä murskattuna

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kananmuna, margariini, maito, kerma, soseutettu banaani ja saksanpähkinät. Paista voissa, öljyssä tai margariinissa ohukaispannulla tai tavallisella paistinpannulla pieniä pannukakkuja. Tarjoile esim. vaahterasiirapin ja kermavaahdon kanssa.


torstai 5. joulukuuta 2013

Nasi Goreng - mausteinen riisi-soijasuikalehässäkkä

Kotilieden sivuilta hakiessa hakusanalla "soijasuikale" saa vain yhden tuloksen ja se on tämä resepti, Nasi Goreng. Tajusin vasta kun olin sotkenut riisit muuhun ruokaan että sehän näyttää rumalta, paremmankin asetelman olisi voinut saada aikaan... Mutta hyvää siitä tuli.



Nasi Goreng (4 annosta)
1,5 dl pitkäjyväistä riisiä keitettynä ohjeen mukaan
2 dl kuivia soijasuikaleita
6 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
4 rkl rypsiöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1 tl kurkumaa
1 porkkana
1 dl vihreitä papuja (pakaste)
½ pienehkö kukkakaali
2 tl Sambal Oelek -chilitahnaa
4 rkl Ketjap Manis -soijakastiketta (makea soijakastike)
2 dl kookosmaitoa

Laita riisi kiehumaan. Keitä vesi, lisää kasvisliemikuutio ja keitä kasvisliemessä soijasuikaleita 5-10 minuuttia, älä anna soijasuikaleiden mennä löysiksi. Valuta soijasuikaleet lävikössä. Soijasuikaleiden kiehuessa silppua sipuli ja hienonna valkosipuli, tee porkkanasta ohuita suikaleita ja paloittele kukkakaali pieneksi.
Lämmitä öljy wok-pannulla. Kuullota soijasuikaleita, sipulia, valkosipulia, raastettua inkivääriä ja kurkumaa muutama minuutti. Lisää porkkana, kukkakaali ja pavut, paista muutama minuutti. Lisää chilitahna, soijakastike ja kookosmaito. Anna hautua n. 5 minuuttia.
Tarjoile riisin kanssa.

keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Brie-kasvispasta

Yksi ilta nälkäisenä kaupassa alkoi tehdä mieli valkohomejuustoa ja niinpä eksyi kauppakoriini brie-juusto. Niinhän siinä sitten kävi että söin pari siivua ja loput jäi jääkaappiin. Keksin sitten tässä viikonloppuna että siitähän saa varmasti hyvää ruokaa, joten kännykän Kotiliesi- ja Pirkka-sovellukset esiin ja etsimään. Tuloksena tämä sairaan hyvä kasvispasta, alkuperäinen ohje Pirkan sivuilta. Koska tein ruokaa vain itselleni muokkasin vähän lopun asetelmaa ja jätin spagetit ja kasvislisukkeen erikseen niin niitä on sitten myöhemmin helpompi lämmittää.



Brie-kasvispasta (4 annosta)
300 g täysjyväspagettia
1 iso sipuli tai 2 pientä (esim. 1 punasipuli ja 1 salottisipuli)
2 rkl aurinkokuivattujen tomaattien säilytysöljyä
Pieni kesäkurpitsa (n. 300 g)
3 tomaattia (n. 300 g)
4-5 aurinkokuivattua tomaattia
1 pieni (luomu)sitruuna
½ dl cashew-pähkinöitä
1 tl juoksevaa hunajaa
Suolaa
Pippuria
150 g Brie-juustoa

Keitä spagetti ohjeen mukaan al dente. Tee sillä aikaa kasvislisuke. Pilko sipulit ja kuullota niitä hetki aurinkokuivattujen tomaattien öljyssä. Halkaise kesäkurpitsa pituussuunnassa ja pilko se ohuiksi viipaleiksi. Lisää kesäkurpitsat sipulien mukaan ja kuullota. Pilko tomaatit ja silppua aurinkokuivatut tomaatit. Lisää mukaan pannulle. Pese sitruuna hyvin ja raasta sen kuori, purista sitruunasta mehu, lisää nekin pannulle. Lisää hunaja ja mausteet sekä cashew-pähkinät. Hauduta pari minuuttia. Viimeiseksi lisää paloiteltu brie-juusto, kääntele kunnes juusto hieman sulaa. Tarjoile spagetin kanssa.