maanantai 11. marraskuuta 2013

Chorizo-seitan ja kasvishöystö

Eräässä lempiravintoloistani tarjotaan seitania, joka maistuu ihan oikeasti chorizo-makkaralta. Tästä idean saaneena olen jo pidempään haaveillut samantyyppisen seitanin tekemisestä. Pari päivää sitten sain vihdoinkin itseäni niskasta kiinni. Ihan täydellinen ei loppuratkaisu vielä ollut, taikina vaikutti niin löysältä että lisäsin siihen vähän liikaa jauhoja kun en uskonut että se kiinteytyisi uunissa - totuushan on sitten ihan toinen - mutta erittäin tyytyväinen olin kuitenkin. Tämä makkara on parhaimmillaan suoraan jääkaapista otettuna ja viipaloituna leivän päälle. Söin sitä myös lämpimänä pääruoan lisukkeena ja väsäsin kasvislisukkeen. Kasvislisukkeeseen voi laittaa ihan mitä vaan, eikä tarvitse niin orjallisesti noudattaa alla olevaa ohjetta. Seitanin alkuperäinen ohje on täältä food.comin sivuilta, mutta muutamaa kohtaa jouduin muuttamaan, esim. Braggs Liquid Aminos -kastiketta ei tietenkään löydy täältä Suomesta, tai en ole ainakaan löytänyt, mutta googlailemalla sain selville että soijakastiketta voi laittaa sen tilalle. Nestemäistä savua en sen sijaan löytänyt, mutta muokkasin sitten ohjeenkin sen mukaan. Jos ja kun joskus saan sitä käsiini niin täytyy kokeilla tätä reseptiä uudestaan.
Tällä ohjeella on turha kuvitella seitanin korvaavan tavallisen makkaran makua vaikka tässä makkarasta puhutaankin, ei ole tarkoituskaan. Minun mielestäni tämä on just hyvää näin! Makkaroista tuli tosi ruman muotoisia mutta en uskaltanut kääriä foliota yhtään tiukemmalle kun ohjeessa varoitettiin että se voi jopa räjähtää jos on liian tiukalla! :O

Viiniksi sopii Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Reserve jossa on myös hentoa paprikaisuutta mukana, lisätietoa esim. Alkon sivuilta tai Viinioppaasta.




Chorizo-seitan (2 makkaraa)
85 g gluteenijauhoja (n. 1,3 dl)
15 g kikherne- eli gramjauhoja (n. 1/4 dl)
1 rkl oluthiivahiutaleita (voi tilata esim. Ruohonjuuri -verkkokaupasta kuten itse tein)
1 tl kuminaa
½ tl kuivattua korianteria
½ tl savupaprikajauhetta (tai jos sinulla on nestemäistä savua niin tavallinen paprikajauhekin käy)
1/4-½ tl chilijauhetta
1/4 tl kurkumaa
1/4 tl mustapippuria
½ tl mietoa chilirouhetta
2 valkosipulinkynttä murskattuna
n. 0,3 dl silputtua tuoretta korianteria
1 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl tummaa soijakastiketta
½ tl oliiviöljyä
(1/8 tl nestemäistä savua)
1 tl savuchilikastiketta (jos ei ole nestemäistä savua)
0,3 dl tomaattipyrettä (vajaa 1 purkillinen)
2 dl kasvislientä

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa valkosipulimurska, korianterisilppu ja nesteet. Yhdistä ainekset ja "vaivaa" taikinaa n. 2-3 minuuttia - tosiaan taikinasta ei tule kovin kiinteää, mutta voit hyvin luottaa siihen että se kiinteytyy uunissa. Anna taikinan vetäytyä 10-20 minuuttia. Leikkaa foliosta 2 kpl n. 20cm pitkää pätkää. Jaa taikina kahtia ja muodosta siitä kaksi makkaraa folioiden päälle. Kääri foliot pituussuunnassa makkaroiden ympärille, ei kovin tiiviisti etteivät makkarat räjähdä uunissa. Nipistä ylijäävät folionpäät hyvin kiinni.
Paista makkaroita uunipellillä 175 asteessa n. 60-75 minuuttia. Anna vetäytyä kylmässä ainakin 40 minuuttia, mieluummin seuraavaan päivään. Avaa folionyytit ja leikkaa viipaleiksi.



Kasvislisuke (2-3 annosta)
Pieni parsakaali
Pieni kukkakaali
1 rkl oliiviöljyä
1 iso punasipuli tai 2 pientä
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
2/3 vihreää/punaista tuoretta chiliä
2 porkkanaa
1 pieni punainen paprika
2 isoa tuoretta herkkusientä
Mustapippuria
Yrttisuolaa
Juustokuminaa
Kuivattua korianteria
Tuoretta korianteria

Höyrytä tai keitä parsakaali ja kukkakaali pieniin kukintoihin jaettuina melkein kypsiksi.
Kuumenna oliiviöljy pannulla, lisää silputut sipulit ja hyvin pieneksi pilkottu chili. Kuullota. Lisää pieniksi tikuiksi pilkotut porkkanat, paista hetken aikaa. Lisää pilkottu paprika, paista jonkin aikaa. Viimeiseksi lisää pilkotut herkkusienet, anna hautua kunnes kasvikset ovat lähes kypsiä. Lisää kukka- ja parsakaali. Mausta, tarjoile lisukkeena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti