sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Viidakkocurry ja mausteinen tofusalaatti thaimaalaisittain

Love at first bite. Kyllä mä muutenkin rakastan thaimaalaista ruokaa mutta tämä oli itse tehdyksi ihan törkeän hyvää. Eikä muuten ollenkaan liian tulista vaikka chilien määrä aluksi epäilyttikin. Ohjeet ovat ihanasta mutta loppujen lopuksi aika epäkäytännöllisestä kirjasta Maailman parhaat kasvisruoat (Chris & Carolyn Caldicott), jonka ostin muutamia kuukausia sitten alennusmyynnistä. Tietoa kirjasta esim täällä Tammen sivuilla. Kirjan ohjeet ovat siis kasvisruokia ympäri maailmaa - paitsi Euroopasta. Jokaiseen ohjeeseen tarvitaan jotain spesiaalia, joten jos ei halua haalia kaappejaan täyteen kaiken maailman ihmeellisiä asioita pitää joko soveltaa tai valikoida sopivimmat ohjeet. Tämän vuoksi tämä olikin mun ensimmäinen kokkailu tästä kirjasta.
Näitä thaimaalaisia ohjeita ei oikeastaan tarvinnut soveltaa, ennenkin itämaisia ruokia laittaneena kaapissa oli jo mm. vaaleaa soijakastiketta ja auringonkukkaöljyä. Epätavallisemmatkin kasvikset löytyivät superhyvin varustetusta lähikaupastani. Paitsi pavunidut, mutta kaikenlaisia ituja kylläkin, joista valikoin mieluisimmat mukaani. Ainoa mitä en löytänyt oli korianterinsiemenet, joten korvasin sen sitten ihan tavallisella kaapissa olevalla kuivatulla korianterilla, uskon kyllä ettei se ole lähellekään sama asia, mutta minkäs teet...
Alla olevissa ohjeissa on itse käyttämäni määrät tahi muut muokkaukset. Mikäli haluaa tulisempaa niin voi ihan vapaasti käyttää tulisempia chilejä tai ainakin jättää siemenet poistamatta. Punainen mieto chilipaprika on todella mieto ja sitähän voi syödä käytännössä ihan paljaaltaankin. Suosittelen tuoreita kasviksia eikä mitään pakasteversioita, maistuu ihan erilaiselta.

Viinisuosituksena tällä kertaa saksalainen Green Leaf Riesling, lisätietoa esim. viinioppaasta tai Alkon sivuilta.

Kuvista unohtui korianteri, mutta en todellakaan unohtanut sitä syömisvaiheessa. :)





Mausteinen tofusalaatti (2-3 annosta)
½ kurkku raastettuna
½ punainen paprika ohuiksi suikaleiksi leikattuna
100 g pavunituja
150 g tofua (esim. savustettua) 1 cm kokoisina kuutioina
½ rkl auringonkukkaöljyä
1 pieni valkosipulinkynsi murskattuna
½ vihreä chilipaprika, siemenet poistettuna ja ohuiksi suikaleiksi leikattuna
1 punainen chilipaprika, siemenet poistettuna ja ohuiksi suikaleiksi leikattuna
½ limetin mehu
1 rkl vaaleaa soijakastiketta
Vajaa ½ rkl fariinisokeria (tai hunajaa)
65 g maapähkinöitä paahdettuna kuivalla pannulla ja murskattuna
Kourallinen tuoretta korianteria silputtuna

Sekoita raastettu kurkku, paprikasuikaleet ja pavunidut. Paista tofu öljyssä ja laita sivuun odottamaan. Paista samalla pannulla nopeasti chilisuikaleet ja valkosipulimurska. Laita levy pois päältä. Lisää mukaan limemehu ja soijakastike sekä sokeri, sekoita nopeasti ja kaada pieneen kulhoon odottamaan. Paahda maapähkinät ja murskaa. Asettele tofut salaatin päälle, ripottele päälle maapähkinärouhe ja kaada kastike päällimmäiseksi. Koristele korianterisilpulla ja tarjoile.



Viidakkocurry (2-3 annosta)
Punainen currytahna
2 punaista chilipaprikaa halkaistuna, siemenet poistettuna ja paloiteltuna
2 valkosipulinkynttä
1 sitruunaruohon varsi ohuiksi viipaleiksi leikattuna
1 cm pala inkivääriä kuorittuna ja pilkottuna
1 pieni punasipuli paloiteltuna
ripaus suolaa
½ vajaa rkl korianterinsiemeniä paahdettuna ja jauhettuna - tai korvaavana versiona saman verran kuivattua korianteria

Curry
2 rkl auringonkukkaöljyä
150 g pikkumaissia pitkittäin halkaistuna
1 pieni punainen paprika ohuiksi suikaleiksi leikattuna
150 g vihreitä papuja kahteen osaan leikattuna
150 g herkkusieniä muutamaan osaan pilkottuna
1 pieni parsakaali jaettuna kukintoihin
1,75 dl kasvislientä
½ rkl tummaa soijakastiketta
2 kuivattua kaffirlimetin lehteä
½ vajaa rkl fariinisokeria
(ripaus suolaa)

Koristeluun
Tuoretta korianteria silputtuna
(punaista chilipaprikaa ohuina suikaleina)

Tee ensin currytahna. Laita kaikki ainekset astiaan ja hienonna sauvasekoittimella.

Lämmitä öljy. Lisää currytahna ja sekoita muutaman sekunnin ajan. Lisää kasvikset ja sekoita, kunnes kasvikset ovat maustuneet tasaisesti ja alkavat pehmetä.
Lisää sekaan kasvisliemi ja soijakastike, limetinlehdet sekä sokeri. Hauduta, kunnes kasvikset ovat juuri ja juuri kypsiä, mutta edelleen rapeita. (Tarvittaessa voit lisätä vettä.)
Mausta ja koristele.
Lisänä voit tarjota riisiä tai nuudeleita tai tofusalaattia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti