lauantai 19. huhtikuuta 2014

Lankalauantain sushi ja marinoitu tofusalaatti

Minun lapsuudenperheessä ei koskaan ole ollut mitään erityistä muuta pääsiäiskulttuuria kuin pasha (eikä sekään se perinteinen, ks. eilisen postaus) ja suklaamunat. Niinpä minä päätin tehdä pääsiäisen kunniaksi sushia. Ostin ihan kalaakin tällä kertaa, mutta kyllä tuo marinoitu tofu ajoi myös asiansa ja olisi pärjätty ihan hyvin senkin voimin.
Tofun marinadiohje on Helmin HeVi-osaston sivuilta. Käytin saken korvikkeena valkoviiniä ja hyvin toimi.

Sushin valmistin Yutaka Sushi Kitin aineksilla, mutta en osaa sanoa mistä sitä vielä saa. Itse ostin omani läheisestä Prismasta, jossa se oli poistomyynnissä.
Oikeasti sushin valmistus ei ole kovin hankalaa eikä vie oikeastaan enempää aikaa kuin muukaan hieman normaalia monimutkaisempi ruoanlaitto.
Mikäli kaipaa kuvien kanssa ohjeistusta, mm. täältä Kotivinkin sivuilta näkee aika yksityiskohtaiset ohjeet. Itse en laittaisi wasabia sushirullien sisään, mutta mikäli on wasabin ystävä niin sekin on mahdollista!
Avokadoa olisin itse kaivannut täytteeksi, mutta sitä ei löytynyt lähikaupasta.

Marinoitu tofu
1 pkt maustamatonta tofua
3 rkl soijakastiketta
4 rkl sakea tai valkoviiniä tai esim. kuivaa vermuttia
1 tl fariinisokeria
1 tl chilirouhetta
2 tl seesamiöljyä
2 cm pala inkivääriä raastettuna
1 hienonnettu valkosipulinkynsi

Leikkaa tofu n. 0,5 cm siivuiksi. Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada ne tofusiivujen päälle. Anna marinoitua vähintään 1-2 tuntia, kääntele tofusiivut välissä.

Oikealla tofutäytteiset, vasemmalla kylmäsavulohitäytteiset


Makirullat (2 hengelle)
Sushiriisiä 2 hengelle
Valmis sushiriisin maustekastike (tai ohje esim. täältä)
3 merileväarkkia
Bambumatto
1 porkkana
½ paprika
1 rkl oliiviöljyä
Mustapippuria
1/3 kurkku
(Kypsä avokado)
Kylmäsavulohiviipaleita
Marinoitua tofua
Lisäksi
Japanilaista soijakastiketta
Wasabia
Hillottua inkivääriä
Syömäpuikot

Keitä sushiriisi ja jätä vetäytymään ohjeen mukaan. Kun se on vetäytynyt, lisää maustekastike. Jäähdytä riisi huoneenlämpöiseksi.
Sillä aikaa suikaloi porkkana, paprika ja kurkku (sekä avokado) hyvin ohuiksi, pitkiksi suikaleiksi. Laita wok-pannnulle hieman oliiviöljyä ja kuullota porkkana ja paprika, mausta mustapippurilla.
Leikkaa pari kylmäsavulohisiivua myös pitkiksi suikaleiksi ja muutama tofupalanen samoin.
Laita merileväarkki bambumatolle. Levitä riisiä ohuesti merileväarkin päälle niin, että toiseen päähän jää vähintään 1 cm tyhjää tilaa ja toiseen päähän saa jäädä esim. 5 cm. Riisin keskivaiheille levitä suikaloituja kasviksia ja tofu-/kylmäsavulohisuikaleita. Rullaa maki bambumaton avulla aloittaen siitä päästä missä merileväarkkia on ohuemmin näkyvillä, itsestäsi poispäin. Kostuta merileväarkin reuna vedellä jotta makirulla pysyy paremmin kiinni. Rullaa muut makit samoin.
Leikkaa makirullat terävällä veitsellä. Tasaisimmat saa kun leikkaa ensin rullan keskeltä kahtia ja nämäkin keskeltä kahtia jne kunnes saat 8 palaa. Veistä kannattaa kostuttaa välillä vedellä niin saa kauniimmat reunat.
Tarjoile soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärin kanssa.



Marinoitu tofusalaatti (2 hengelle)
Edellisen sushin valmistuksesta ylijääneet kasvikset (kurkkua, avokadoa, kuullotettua porkkanaa ja paprikaa)
Edellisen sushin valmistuksesta ylijäänyttä tofua
Salaattisekoitusta tai esim. jääsalaattia
Kirsikkaluumutomaatteja
Lisäksi
Vaaleaa balsamicoa
Oliiviöljyä
Mustapippuria

Paloittele ainekset ja revi salaatti kulhoon. Tarjoile.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti