maanantai 14. huhtikuuta 2014

Mozzarellasalaatti, kasvispyörykät tulisessa kastikkeessa ja naanleipä

Viikonloppuisin teen aina vähän parempaa ruokaa ajan kanssa, jos vaan suinkin ehdin. Lauantaina oli hyvin aikaa. Alkuruoaksi melko tavallinen salaatti, johon vähän viikonloppuhemmottelua mozzarellan muodossa. Pääruoaksi ihan superhyviä kasvispyöryköitä, ohje Yhteishyvästä. Näiden teko on hivenen vaivalloista, esim. toi sipulin raastaminen tuntuu käsipelillä lähinnä siltä kuin hierois sitä suoraan silmiin ja sipulin kerrosmaisuus ei tee siitä mitenkään helppoa raastettavaa. Lisäksi lopullinen taikina ei ole mikään helpoin käsiteltävä, koska se on niin löysää. Mutta välillä se vaiva kuitenkin kannattaa, ja siksi näitä pyöryköitä on tullut tehtyä jo useampaan kertaan. Alunperinkin etsin näille jotain muuta kypsennysmuotoa kuin rasvassa pannulla paistamisen ja törmäsin tähän mukavan tuliseen Puolialastoman kokin sambal oelek -kastikkeeseen, joka sopii näille kasvispyöryköille aivan erinomaisesti. Tällä kertaa kasvispyörykät tarjoiltiin tumman proteiinipastan sekä naanleivän kanssa. Tämä naanleipä erosi aiemmista näkemistäni resepteistä siinä, että kohotusaineena olikin leivinjauhetta. Kannattaa aloittaa naanleivän valmistus hyvissä ajoin, sillä jo pelkkä taikinan lepääminen kestää yhteensä 3 tuntia! Ohje on Anna Garamin blogista. Naanleivän päälle kannattaa valmistaa ihana hummus.



Naanleipä (4 leipää, n. 2 hengelle)
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
1 tl suolaa
3-4 tl sulatettua voita
1 tl leivinjauhetta
2/3 dl maustamatonta jogurttia
2/3 dl maitoa





Sekoita jauhot, sokeri, suola ja 2 tl sulatettua voita kulhossa. Tee taikinan keskelle kuoppa, ja kaada kuoppaan leivinjauhe sekä jogurtti, anna seistä puoli minuuttia. Lisää maitoa vähitellen vaivaten taikinaa samalla, painele nyrkillä ja kääntele taikinaa. Lisää vielä 1-2 tl voita ja vaivaa uudelleen.
Peitä taikina märällä liinalla ja laita lämpimään, vedottomaan paikkaan 1,5 tunniksi.
Vaivaa taikinaa hetkinen nyrkillä painellen ja anna seistä toiset 1,5 tuntia.
Jaa taikina 4 yhtä suureen osaan ja kauli pallot pitkiksi, kolmionmuotoisiksi leiviksi. Kaulimiseen voi käyttää heiman vehnäjauhoja. Paista uunin ritilällä 250 asteessa n. 5 minuuttia, käännä paistamisen puolivälissä. Kypsissä leivissä on vaaleanruskeita laikkuja. Voitele heti paistamisen jälkeen voinokareella ja tarjoa lämpimänä esim. hummuksen kanssa.



Mozzarellasalaatti (2 annosta)
n. 40 g salaattisekoitusta (esim. ½ pss Vihreäkeijun annossalaattia)
½ rasiaa kirsikkatomaatteja
1/3 kurkku
½ makea suippopaprika
n. 60 g (kevyt)mozzarellaa revittynä

Salaatinkastikkeeksi
Vaaleaa tai tummaa balsamicoa
Oliiviöljyä
(mustapippuria)

Huuhtele ja revi salaatti. Paloittele kirsikkatomaatit kahteen tai neljään osaan. Paloittele kurkku ja paprika. Revi mozzarella. Sekoita. Kata pöytään vaalea balsamico, oliiviöljy ja mustapippuri ja anna jokaisen syöjän maustaa salaatti maun mukaan.



Kasvispyörykät (n. 15 kpl)
½ kesäkurpitsa
1 porkkana
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
1 prk kikherneitä
1 tl juustokuminaa (jeeraa)
½ tl suolaa
3 rkl korppujauhoja
1 muna
Korppujauhoja pinnalle

Raasta kesäkurpitsa ja laita se siivilään, painele nestettä mahdollisimman paljon pois. Raasta porkkana, sipuli ja valkosipuli. Kuullota raasteita öljyssä pannulla. Sekoita kulhossa raasteet, kikherneet, mausteet ja korppujauho. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon kananmuna ja soseuta taikina sauvasekoittimella. Tee taikinasta pyöryköitä ja ripottele niiden pinnalle korppujauhoa. Laita pyörykät sambal oelek -kastikkeeseen (ohje alla) ja paista alla olevan ohjeen mukaan. Tarjoile esim. riisin tai pastan kera. Pyörykät voi myös paistaa runsaassa öljyssä paistinpannulla.

Sambal oelek -kastike
1 prk tomaattimurskaa (500 g)
1 rkl sambal oelek -chilikastiketta
½ rkl sipulijauhetta
½ tl suolaa
1 rkl ruokaöljyä

Sekoita aineet kulhossa. Levitä ohuesti öljytyn uunivuoan pohjalle ja paista kasvispyörykät kastikepedillä 200 asteessa n. 30 minuuttia, käännä pyörykät paistamisen puolivälissä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti