Kyllästyn helposti. En useinkaan tee samaa ruokaa kahdesti, jos teen ruokaa itselleni. Sen sijaan jos kokkaan muille, kokkaan mieluummin jo kokeiltua ruokalajia, ettei satu kamalia yllätyksiä.
Rakastan kokeilla uutta. Välillä turvallisemmin, mutta välillä myös rohkeammin. Kansainvälinen keittiö on vasta lähinnä viimeisten vuosien tuttavuutta ja erilaiset vaikuttimet ovat osallisena, kuten matkat ja kavereiden suositukset.
Päättymässä olevat opinnot ja kaupungin vaihdos kerryttivät muutamia ylimääräisiä kiloja, joista nyt pitäisi päästä eroon. Tämä ei silti ole laihdutusblogi, mutta lupaus siitä että ruoat voivat olla myös terveellisiä. Mutta ei mikään uudenvuodenlupaus, sillä en usko sellaisiin.
Uusi asunto ja ihanan tilava keittiö innostavat kokkaamaan, joten nyt koetan toteuttaa jo pitkäaikaisen unelmani omasta ruoka-aiheisesta blogista. Saattaahan blogiin eksyä muitakin juttuja, mutta pääasiallisesti tämä keskittyy ruokiin.
No mutta, sitten ne jämäpelmenit. Tein eilen blinejä ja pelmeneitä ja jääkaappiin jäi könttä pelmenitaikinaa sekä jauhelihatäytettä. Eikun kaulitsemaan ja ottamaan juomalasilla ohueksi kaulitusta taikinasta ympyrän muotoisia palasia...
Taikinan ohje: Valio
Täyte: Jauhelihaa, valkosipulia, sipulia, mausteita
Blinitäytteet: Kylmäsavulohitäyte & Kylmäsavuhärkätäyte (no niin, tuo ohje on kylmäsavuporoa mutta kylmäsavuhärkä maistui myös tosi hyvältä)
Pelmenit (4 hengelle) (ohje Valio)
Taikina
4 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 muna
1 dl vettä
2 rkl juoksevaa margariinia
Mittaa jauhot ja suola kulhoon, sekoita. Tee keskelle "kraateri", johon lisäät munan, veden ja viimeisenä margariinin. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja anna olla jääkaapissa vähintään ½ tuntia.
Täyte
400 g naudan paistijauhelihaa
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
Sitruunapippuria
Yrttisuolaa
öljyä paistamiseen
Kuumenna öljy. Lisää mausteet ja anna paahtua hetken. Lisää sipuli ja valkosipulimurska, kuullota. Lisää jauheliha, ruskista. Tarkista maku.
Ota pelmenitaikina jääkaapista, voit jakaa sen 2-3 osaan niin sitä on helpompi käsitellä. Kaulitse hyvin ohueksi taikinaksi. Ota pyöreällä muotilla, esim. lasilla, halkaisijaltaan 6-7 cm kokoisia ympyrän muotoisia paloja. Havainnollistettu ohje pelmeneiden väsäämiseen on kuvallisena alla. Pelmenit keitetään runsaassa lihaliemessä mielellään laakeassa kattilassa, johon voi lisätä myös esim. laakerinlehtiä mausteeksi. Tarjoiluun smetanaa ja suolakurkkua.
Ensin kastellaan taikinaympyrän reunat... |
Täytettä päälle |
Reunat yhteen niin että pelmenistä tulee puolikuun muotoinen |
Puolikuun kulmat yhteen |
Reuna taitetaan taakse |
Pelmeneitä valmiina keitettäväksi |
Lihaliemi porisee jo... |
Pelmeneitä kiehumassa |
Ja tässä kuvassa kylmäsavuhärkätäyte. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti