sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Ristiäisherkkuja - kahdenlaisia kuppikakkuja ja Wieniläisiä suklaasilmiä

Pitkä postaus edessä ja paljon kuvia!
Eilinen päivä menikin tämän päivän ristiäisjuhliin leipoessa. Olen varsin tyytyväinen lopputulokseen - ja yllätyin todella miten hienoja asioita osaan tehdä! "Muutama" blogikirjoitus tuli itse selailtua koristeluja varten ja haettua kaikenlaisilla hakusanoilla mutta niin vain löysin myös maailman täydellisimmän pursotettavan suklaakuorrutteen. Täydellinen valkosuklaakuorrute oli jo aiempien leipomusten perusteella tiedossa (Arlan sivuilta), ja leivonnaisiksi tulevat muffinsitkin oli jo testattu, blogikirjoitukset täällä ja täällä. Sitruunaisten kuppikakkujen ohje siis Arlan sivuilta ja kahden suklaan kuppikakkujen ohje Valion sivuilta, molempia hiven muokattu omiin tarpeisiin sopivaksi. Tällä kertaa en lisännyt suklaisiin kuppikakkuihin lainkaan sitruunaa. Kuorruteohjeissa mainittu riittävyys on suuntaa antavaa, riippuu ihan siitä kuinka paljon sitä kuppikakkujen päälle pursottaa! Kaksinkertaiset annokset molempia kuorrutteita riitti erinomaisesti kaksinkertaisiin annoksiin kuppikakkuja.

Mutta eilisaamu meni keksitehtaana. Tääkään ei mennyt ihan niinkuin Strömsössä. Sain äidiltä paperisen version reseptistä (fontin perusteella arvelisin että resepti on alunperin jostain vanhasta Kotiliedestä) ja, kuten aina juhliin, kaksinkertaistin ohjeen annoksen sen kummemmin miettimättä. Päädyin lopulta paistamaan yli 200 pikkuleipää noin 20 hengen juhliin. Voin kertoa että "muutama" keksi jäi yli, mutta onpahan herkkuja viedä huomenna sitten töihinkin ;)
Ohjeen mukaan näihin kekseihin kuuluisi laittaa wieniläissuklaanappeja, joita ei tietenkään saa kaupasta enää nykyään. Ostin sitten wienernougatcrushia jota laitoin ehkä kolmasosaan kekseistä (hienoinen pettymys, eihän siinä ollut suklaata juuri nimeksikään!) ja kahteen kolmasosaan pistin keskelle pienen palan taloussuklaata, koska tiesin että ne tekevät paremmin kauppansa. Päälle vielä muutama viiru taloussuklaata sulatettuna.

Ai niin, ja pisteenä i:n päälle tein vielä ristiäislapsen vanhempien toivomuksesta marsipaanivauvan, jonka mallikappale löytyy Neiti näpertäjän blogista, kiitokset. En tosin osannut ihan yhtä hienoa tehdä, mutta varsin tyytyväinen olin tähänkin lopputulokseen.

Sanoista kuviin, reseptit tuttuun tapaan ohessa.



Tässä kuvassa taustalla on keksien varsinainen tekoväline, Sawa 2000 suoraan vuosikymmenien takaa, johon laitetaan taikinaa pötkönä sisälle ja puristetaan muotin läpi ulos. Aivan korvaamaton!








Wieniläiset suklaasilmät (n. 100 kpl)
175 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1 muna
80 g taloussuklaata sulatettuna (jos haluat täysin laktoosittoman tai maidottoman niin käytä jotain muuta tummaa suklaata)
(2 tippaa piparminttuöljyä (en itse laittanut))
1 dl ohrakasta tai perunajauhoja
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 pss wieniläissuklaanappeja

Vaahdota pehmeä rasva ja sokerit. Lisää vaahtoon muna, sulatettu ja hieman jäähtynyt suklaa sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Pursota taikinasta pikkuleipiä ja paina niiden keskelle wieniläissuklaanappi (tai jotain muuta suklaata). Paista 200 asteessa, jäähdytä ja koristele esim. sulalla suklaalla.








Sitruunaiset kuppikakut (n. 18 kpl)
75 g voita
2 dl sokeria
1 (luomu)sitruunan raastettu kuori
2 kananmunaa
1½ dl kevytmaitoa
3 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta

Täytteeksi: 1 prk sitruunarahkaa (Valiolla laktoositon, Arlalla vähälaktoosinen)

Vatkaa voi, sokeri ja sitruunankuori ilmavaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat hyvin vatkaten. Lisää maito ja keskenään sekoitetut vehnäjauho ja leivinjauhe vuorotellen edelleen vatkaten.
Lusikoi muffinsivuoan pohjalle hieman taikinaa, tee pieni kolo taikinan keskelle ja laita siihen sitruunarahkaa. Lusikoi päälle taikinaa niin että rahka peittyy.
Paista 175 asteessa kullanruskeiksi (n. 15 min) ja anna jäähtyä.



Valkosuklaakuorrute (riittää n. 16 kuppikakulle)
100 g valkosuklaata
100 g voita
220 g tomusokeria
1 rkl sitruunamehua
½ tl vaniljauutetta

Tee kuorrute jo etukäteen ennen kuin teet muffinseja, jotta saat sen viileään jähmettymään ennen pursottamista! Tämän kuorrutteen voit ennen pursottamista tai jo tekovaiheessa värjätä haluamallasi karamellivärillä, joko jauhemaisella tai nestemäisellä. Väriä riittää hyvin pieni määrä.

Sulata valkosuklaa vesihauteessa, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Pehmitä huoneenlämpöinen voi sähkövatkaimella tai tehosekoittimessa. Lisää siivilän läpi vähitellen tomusokeri voihin ja sekoita tasaiseksi. Lisää viimeiseksi sulanut valkosuklaa, sitruunamehu ja vaniljauute, sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä ihan kylmäksi jääkaapissa niin pursottaminen on helpompaa.





Kahden suklaan kuppikakut (n. 12 kpl)
100 g voita tai margariinia
½ dl sokeroimatonta kaakaojauhetta
1 kananmuna
1 dl sokeria
1,75 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ dl kevytmaitoa
60 g valkosuklaata
60 g tummaa suklaata

Sulata rasva ja lisää siihen sen jälkeen siivilän läpi kaakaojauhe, sekoita tasaiseksi. Laita jäähtymään sivuun. Vatkaa kevyesti sekaisin kananmuna ja sokeri. Lisää seokseen huoneenlämpöinen rasva-kaakaojauhe-seos, sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon vuorotellen keskenään sekoitetut vehnäjauho ja leivinjauhe sekä maito. Rouhi suklaat ja kääntele taikinaan. Jaa muffinsivuokiin ja paista 200 asteessa n. 15 min.



Suklaakuorrute (riittää n. 16 kuppikakulle)
134 g (= n. 1,5 dl) sokeria
30 g (= n. 0,5 dl) vehnäjauhoja
3 rkl sokeroimatonta kaakaojauhetta
2,5 dl kevytmaitoa
225 g voita
180 g tummaa suklaata

Tämäkin kuorrute kannattaa tehdä ennen kuin alkaa leipomaan muffinseja joiden päälle se tulee, jotta saa kuorrutteen jäähtymään riittävän pitkäksi aikaa!

Sulata tumma suklaa vesihauteessa ja laita sivuun jäähtymään. Sen jäähtyessä sekoita pinnoitetussa kattilassa sokeri, vehnäjauhot, kaakaojauhe ja maito. Anna kiehua muutaman minuutin, kunnes seos muuttuu vanukasmaiseksi. Laita jääkaappiin tai pakkaseen (tai näillä talvi-ilmoilla myös ulos!) jäähtymään, anna jäähtyä viileäksi. Notkista huoneenlämpöinen voi sähkövatkaimella, vatkaa ½-1 minuutti. Lisää vanukas ja vatkaa lisää kunnes seos on aivan tasainen. Lisää viimeisenä huoneenlämpöinen sula suklaa ja vatkaa tasaiseksi. Laita jäähtymään ainakin ½-1 tunniksi ennen koristelua.

Kaksivärinen kuorrute
Laita toisenväristä kuorrutetta pursotinpussin toiselle puolelle ja toisenväristä toiselle puolelle. Pursota :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti