torstai 19. joulukuuta 2013

Imaami pyörtyi

Tähän reseptiin olen törmännyt aina aika ajoin, aina erilaiseen, mutta aina sitä on kehuttu. Pitihän sitä kokeilla. Kokeilun jälkeen tiedän kokeilleeni väärää reseptiä, sillä miksi muuten tämä olisi kehuttu. Tällä Kotilieden reseptillä tulos oli ihan jees, ei kuitenkaan sellainen millä viitsisi kehuskella tehneensä maailman parasta ruokaa. Tämä oli jotenkin... liian makea.
Jatkan etsintää.




Imaami pyörtyi (2-4 annosta)
2 suurta munakoisoa
1 rkl ruokasuolaa
1 l vettä

Täyte
Munakoisojen malto
Oliiviöljyä
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä silputtuna
n. 200 g tomaattimurskaa
Suolaa
Pippuria
1 tl kanelia
4 kuivattua viikunaa silputtuna
2 rkl pinjansiemeniä paahdettuna (kuivalla pannulla)
muutama kirsikkatomaatti
1 nippu tuoretta lehtipersiljaa
1 rkl tilliä silputtuna

Kypsentämiseen
1 dl vettä
2 dl oliiviöljyä
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 rkl ruokosokeria tai hunajaa

Pese ja halkaise munakoisot. Koverra sisus varovasti kuoria rikkomatta irti. Laita malto ja kuoret suolaveteen n. 15 minuutiksi, valuta ja kuivaa. Pilko malto kuutioiksi.
Kuullota oliiviöljyssä silputtu sipuli ja valkosipuli. Lisää joukkoon munakoisokuutiot ja reilusti öljyä. Paista kuultaviksi. Lisää muut täytteen ainekset ja hauduta 20 minuuttia.
Täytä munakoisojen kuoret täytteellä ja lado uunivuokaan. Sekoita vesi, öljy, sitruunamehu ja sitruunankuoriraaste. Kaada seos vuokaan ja ripottele munakoisojen pinnalle joko ruokosokeria tai hunajaa.
Paista 150 asteessa vähintään tunti. Anna jäähtyä liemessä ja tarjoa huoneenlämpöisinä.

sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Mustikka-grahampuuro

Sunnuntaina mieleni teki puuroa. Grahamjauhot olivat sämpylöiden leipomisen jälkeen sopivasti unohtuneet pöydälle, joten eipä muuta kuin keittopuuhiin.Pakkasessa oli myös mustikoita joita ihana kummitätini minulle toi. Aivan mahtava yhdistelmä, pidemmittä puheitta. Yksi ohje löytyy myös esim. Pirkan sivuilta.


Mustikka-grahampuuro (1 annos)
2,5 dl vettä
0,5 dl grahamjauhoja
1 dl (n. 50g) mustikoita
½ rkl sokeria (esim. luomuruokosokeria)

Vispaa grahamjauhot kiehuvaan veteen. Keitä n. 15-20 min välillä sekoittaen. (Mausta tarvittaessa suolalla.) Ota kattila pois liedeltä, lisää sokeri, sekoita, lisää mustikat ja tarjoile.

torstai 12. joulukuuta 2013

Kasvispaistos ja punainen tofu

Jääkaapissa oli jonkun verran epämääräisiä vihannes- ja muitakin jäämiä, joista päätin tehdä paistoksen. Sain mm. käytettyä sinihomejuuston loput - ja palattua pitkästä aikaa ystäväni Mozzarellan pariin.

Proteiinilisänä annoksessa toimii Taifunin Tofu Rosso, jota saa ainakin ekokaupoista. Sen paistoin erikseen ja lisäsin lautaselle kasvispaistoksen kanssa.



















Kahden juuston kasvispaistos (n. 3 annosta)

2/3 pienestä kukkakaalista
2/3 pienestä parsakaalista
2 porkkanaa
1 punasipuli
1 pieni paprika
2 isoa tuoretta herkkusientä
150-200 g kirsikkatomaatteja
150-200g mozzarellaa
½ paketti sinihomejuustoa (esim. Aura)
Reilusti popcornmaustetta (esim. Finnkinosta saatava Juusto -maku)
200 g kermaviiliä tai Creme Bonjour cuisinea tai creme fraichea tai ruokakermaa tms.

Lisäkkeeksi: paketti maustettua tofua, esim. yllä mainittu Tofu Rosso

Pilko kasvikset pieniksi. Kirsikkatomaatteja ei tarvitse pilkkoa elleivät ole todella isoja. Sekoita kasvikset kulhossa, lisää joukkoon reilusti popcornmaustetta tai muita haluamiasi mausteita sekä kermaviili. Voitele paistovuoka. Lisää kasviksia vuoan pohjalle, laita päälle 1/3 mozzarellasta ja 1/3 sinihomejuustosta. Lisää puolet lopuista kasviksista, lisää päälle 1/3 mozzarellasta ja 1/3 sinihomejuustosta. Lisää loput kasvikset ja päälle loput juustot. Paista 175-200 asteessa n. 45 minuuttia. Paista tofu pannulla pienessä määrässä öljyä ja tarjoile kasvispaistoksen kanssa.

sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Amerikkalaiset pannukakut saksanpähkinällä ja banaanilla

Ostin joku aika sitten kaupasta pussillisen saksanpähkinöitä. Jo toisen kerran peräkkäin koin pettymyksen eikä maussa ollut kehumista. Niinpä piti keksiä jotain mihin pähkinöitä tunkea.

Viikonloppuaamuna oli jälleen amerikkalaiset pannukakut luonnollinen vaihtoehto. Ohje löytyi - yllätys yllätys - googlettamalla sopivassa määrin englanninkielisiä sanoja ;)

Tulos sen sijaan oli mielenkiintoinen. Aika tuhti, ihan hyvä, maukas ihan itsessään. Hilloa kokeilin parin pannukakun päälle mutta se oli ihan turhaa, pannukakkujen maku peitti alleen hillon kuin hillon. Ruoanlaitosta ylijäänyt kuohukerma sen sijaan kannatti vatkata vaahdoksi ja laittaa yksinään pannukakkujen päälle.




Amerikkalaiset banaani-saksanpähkinäpannukakut (n. 12 kpl)

3/4 dl vehnäjauhoja
½ dl grahamjauhoja
½ dl kauraleseitä
½ dl kaurahiutaleita
1 rkl sokeria
1/4 tl ruokasoodaa
1/4 tl suolaa
1 pieni kananmuna
1,5 rkl juoksevaa margariinia (tai sulatettua voita)
1 dl maitoa
1/4 dl kuohukermaa tai rahkaa tms.
1 pieni banaani soseutettuna (esim. haarukalla)
3/4 dl saksanpähkinöitä murskattuna

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kananmuna, margariini, maito, kerma, soseutettu banaani ja saksanpähkinät. Paista voissa, öljyssä tai margariinissa ohukaispannulla tai tavallisella paistinpannulla pieniä pannukakkuja. Tarjoile esim. vaahterasiirapin ja kermavaahdon kanssa.


torstai 5. joulukuuta 2013

Nasi Goreng - mausteinen riisi-soijasuikalehässäkkä

Kotilieden sivuilta hakiessa hakusanalla "soijasuikale" saa vain yhden tuloksen ja se on tämä resepti, Nasi Goreng. Tajusin vasta kun olin sotkenut riisit muuhun ruokaan että sehän näyttää rumalta, paremmankin asetelman olisi voinut saada aikaan... Mutta hyvää siitä tuli.



Nasi Goreng (4 annosta)
1,5 dl pitkäjyväistä riisiä keitettynä ohjeen mukaan
2 dl kuivia soijasuikaleita
6 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
4 rkl rypsiöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1 tl kurkumaa
1 porkkana
1 dl vihreitä papuja (pakaste)
½ pienehkö kukkakaali
2 tl Sambal Oelek -chilitahnaa
4 rkl Ketjap Manis -soijakastiketta (makea soijakastike)
2 dl kookosmaitoa

Laita riisi kiehumaan. Keitä vesi, lisää kasvisliemikuutio ja keitä kasvisliemessä soijasuikaleita 5-10 minuuttia, älä anna soijasuikaleiden mennä löysiksi. Valuta soijasuikaleet lävikössä. Soijasuikaleiden kiehuessa silppua sipuli ja hienonna valkosipuli, tee porkkanasta ohuita suikaleita ja paloittele kukkakaali pieneksi.
Lämmitä öljy wok-pannulla. Kuullota soijasuikaleita, sipulia, valkosipulia, raastettua inkivääriä ja kurkumaa muutama minuutti. Lisää porkkana, kukkakaali ja pavut, paista muutama minuutti. Lisää chilitahna, soijakastike ja kookosmaito. Anna hautua n. 5 minuuttia.
Tarjoile riisin kanssa.

keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Brie-kasvispasta

Yksi ilta nälkäisenä kaupassa alkoi tehdä mieli valkohomejuustoa ja niinpä eksyi kauppakoriini brie-juusto. Niinhän siinä sitten kävi että söin pari siivua ja loput jäi jääkaappiin. Keksin sitten tässä viikonloppuna että siitähän saa varmasti hyvää ruokaa, joten kännykän Kotiliesi- ja Pirkka-sovellukset esiin ja etsimään. Tuloksena tämä sairaan hyvä kasvispasta, alkuperäinen ohje Pirkan sivuilta. Koska tein ruokaa vain itselleni muokkasin vähän lopun asetelmaa ja jätin spagetit ja kasvislisukkeen erikseen niin niitä on sitten myöhemmin helpompi lämmittää.



Brie-kasvispasta (4 annosta)
300 g täysjyväspagettia
1 iso sipuli tai 2 pientä (esim. 1 punasipuli ja 1 salottisipuli)
2 rkl aurinkokuivattujen tomaattien säilytysöljyä
Pieni kesäkurpitsa (n. 300 g)
3 tomaattia (n. 300 g)
4-5 aurinkokuivattua tomaattia
1 pieni (luomu)sitruuna
½ dl cashew-pähkinöitä
1 tl juoksevaa hunajaa
Suolaa
Pippuria
150 g Brie-juustoa

Keitä spagetti ohjeen mukaan al dente. Tee sillä aikaa kasvislisuke. Pilko sipulit ja kuullota niitä hetki aurinkokuivattujen tomaattien öljyssä. Halkaise kesäkurpitsa pituussuunnassa ja pilko se ohuiksi viipaleiksi. Lisää kesäkurpitsat sipulien mukaan ja kuullota. Pilko tomaatit ja silppua aurinkokuivatut tomaatit. Lisää mukaan pannulle. Pese sitruuna hyvin ja raasta sen kuori, purista sitruunasta mehu, lisää nekin pannulle. Lisää hunaja ja mausteet sekä cashew-pähkinät. Hauduta pari minuuttia. Viimeiseksi lisää paloiteltu brie-juusto, kääntele kunnes juusto hieman sulaa. Tarjoile spagetin kanssa.

lauantai 30. marraskuuta 2013

Jämä-tofu-wokki

Loman alettua lähden reissuun. Jääkaapin ja vähän pakastimenkin tyhjennysoperaatio - no ja okei, viimeinen käynti ennen lähtöä läheisessä vegaani-kasvis-eko-painotteisessa myymälässä, jossa oli ihanaa uutuutta, mango-curry-tofua, tuottivat yhteistuumin ihanan kasvis-wokin, joka näyttää sekasotkulta mutta maistuu taivaalliselta. Korostan, että tähän voi laittaa käytännössä mitä vaan tekee mieli. Sipulia olisin suosinut mutta sitä ei valitettavasti jämävalikoimassani ollut. Mm. paprika, herkkusienet ja tuore chili sopisivat tähän erinomaisesti, mutta tänään siis tällaisella ohjeella.



Mango-curry-tofu-wokki (2-3 annosta)
4 rkl rypsiöljyä
½ tl jauhettua inkivääriä (tai esim. 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä)
½ tl juustokuminaa
1 tl kuivattua korianteria
ripaus savupaprikajauhetta
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1 porkkana
½ pieni kukkakaali
5 cm pätkä kesäkurpitsaa
1 paketti (200 g) Mango-curry-tofua (tai sitten jotain muuta sopivaa tofua)
1-2 dl vihreitä papuja pakastimesta
1 dl sokeriherneen palkoja pakastimesta
½-1 dl pakastemaissia
1 dl pakastevihanneksia (itse käytin Amerikansekoitus -pakastetta)
4 aurinkokuivattua tomaattia
2 tomaattia
2 rkl soijakastiketta
1 dl kookosmaitoa

Kuumenna öljy wok-pannulla ja paahda mausteita sekä valkosipulia hetki. Lisää paloitellut porkkana ja kukkakaali, paista hetki. Lisää tarvittaessa hieman öljyä, älä paista kuivalla pannulla. Kääntele muutama minuutti. Lisää kesäkurpitsa ja paloiteltu tofu, paista muutama minuutti. Lisää pakasteet, paista muutama minuutti. Lisää paloitellut tomaatit ja aurinkokuivatut tomaatit, anna hautua taas muutama minuutti. Lopuksi lisää soijakastike ja kookosmaito, anna hautua miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia niin että porkkana ja kukkakaali ovat kuitenkin vielä rapeita. Tarjoile.

perjantai 29. marraskuuta 2013

Puolukka-kinuski-cupcaket

On aika jäädä tervetulleelle kuukauden mittaiselle lomalle ja myös vietin työpaikassani viimeistä päivää tänään. Muutama viikko sitten ostoskassiini eksyi Pandan kausituotetta, Valloittava valkoinen Puolukka-Kinuski-suklaata. Koska en mitenkään erityisen paljon syö karkkia, piti sille keksiä muuta käyttöä. Eilen googlailin sopivaa, helppoa muffinsi-ohjetta töihin vietäväksi mutta törmäsin kuitenkin Kinuskikissan ohjeeseen "Puolukkamuffinsit kinuskikuorrutteella". Voisiko enää Pandan suklaa sopia näihin paremmin? Voin vastata samantien että se sopii tähän erinomaisesti, oikeastaan täydellisesti. Myös tavallinen valkosuklaa toki käy, tai sitten suklaan voi kokonaan jättää pois.

Alkuperäisen ohjeen mukaan yksinkertaisesta ohjeesta tulee 10 kuppikakkua. No, minäpä ajattelin että saman tien kaksinkertaistan taikinan ja teen siitä minimuffinseja niin on sitten tarpeeksi syötävää. Tuli todellakin tarpeeksi syötävää, yli sata kappaletta minikuppikakkuja....... Mutta ilmeisesti kaikki kuitenkin meni tämän päivän aikana! Paperiset minimuffinsivuoat on peräisin Ikean jouluvalikoimasta. Kuorrutetta tein vain yksinkertaisen annoksen ja pursotin pienen nokareen makeaa kuorrutetta kirpeän puolukkaisen kuppikakun päälle ja se oli hyvä ratkaisu, en suosittelekaan laittamaan päällystettä yhtään enempää.




Mini-puolukka-kinuski-cupcaket (n. 60 kpl)
50 g margariinia sulatettuna
2 kananmunaa
1,75 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1,5 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
0,75 dl maitoa
200 g puolukoita (esim. pakasteesta)
½ levy (80g) Pandan Valloittava valkoinen Puolukka Kinuski -suklaata

Kuorrutus
1 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria

Sulata margariini, anna jäähtyä. Vaahdota kananmunat ja sokerit. Kääntele joukkoon vuorotellen keskenään sekoitetut vehnäjauho ja leivinjauhe sekä maito ja margariini. Lopuksi kääntele joukkoon puolukat ja rouhittu suklaa. Täytä minimuffinsivuoat suunnilleen puoleen väliin. Paista 175 asteessa n. 15-17 minuuttia. Anna jäähtyä.
Valmista kuorrutus. Sekoita pinnoitetussa kattilassa kuohukerma ja fariinisokeri. Anna kiehahtaa. Kaada kulhoon ja laita jääkaappiin (tai näin talvella ulos), anna jäähtyä kylmäksi. Vatkaa vaahdoksi ja pursota kuppikakkujen päälle pienet nokareet, koristele.

sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Sitruunaiset rahkaohukaiset

Sunnuntaiaamuna hidas aamu ja (tietenkin) halusin amerikkalaisia pannukakkuja. Jääkaapissa häiritsi avattu sitruunarahkapurkki josta oli kaiken lisäksi jo mennyt parasta ennen -päivämäärä umpeen. Ihan normaalilta se vielä maistui. Saksalaiselta chefkoch.de -sivustolta löytyi sopiva resepti jota taas vähän säädin. Saksassa on tapana, että leivinjauhe, ruokasooda ja vaniljasokeri ovat pienissä pusseissa joita käytetään sitten 1 pussi tai ½ pussia. Kun en muista paljonko yhdessä pussissa on niin laitoin sitten vaniljasokeria ja leivinjauhetta hyviksi päättelemilläni annoksilla. Hyvää tuli.



Sitruunaiset rahkaohukaiset (n. 10 kpl)
2 kananmunaa
2 rkl sokeria (ruokosokerikin on hyvä)
1,5 tl vanilliinisokeria
180 g sitruunarahkaa (tai jotain muuta maustettua rahkaa tai ihan tavallista maitorahkaa, osan rahkasta voi korvata myös jogurtilla)
20 ml maitoa
100 g jauhoja (= n. 1,5 dl vehnäjauhoja - oma cocktailini tällä kertaa oli 20 g kuituisia kaurahiutaleita, 10 g kaurajauhoja, 10 g ruisjauhoja, 20 g grahamjauhoja ja 40 g vehnäjauhoja)
1 tl leivinjauhetta
1 tl sitruunamehua

Vatkaa kananmunat ja sokerit sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi (ei tarvitse olla ihan kakkutaikinan veroista vaahtoa). Sekoita keskenään rahka ja maito erillisessä kulhossa ja jauhot sekä leivinjauhe erillisessä kulhossa. Lisää vuorotellen rahkaseosta ja jauhoseosta kananmuna-sokeriseokseen lusikalla käännellen. Sekoita varovaisesti lusikalla tasaiseksi taikinaksi. Paista keskilämmöllä rasvassa pieniä ohukaisia joko tavallisella paistinpannulla tai ohukaispannulla. Tarjoile esim. vaahterasiirapin kera.

maanantai 11. marraskuuta 2013

Chorizo-seitan ja kasvishöystö

Eräässä lempiravintoloistani tarjotaan seitania, joka maistuu ihan oikeasti chorizo-makkaralta. Tästä idean saaneena olen jo pidempään haaveillut samantyyppisen seitanin tekemisestä. Pari päivää sitten sain vihdoinkin itseäni niskasta kiinni. Ihan täydellinen ei loppuratkaisu vielä ollut, taikina vaikutti niin löysältä että lisäsin siihen vähän liikaa jauhoja kun en uskonut että se kiinteytyisi uunissa - totuushan on sitten ihan toinen - mutta erittäin tyytyväinen olin kuitenkin. Tämä makkara on parhaimmillaan suoraan jääkaapista otettuna ja viipaloituna leivän päälle. Söin sitä myös lämpimänä pääruoan lisukkeena ja väsäsin kasvislisukkeen. Kasvislisukkeeseen voi laittaa ihan mitä vaan, eikä tarvitse niin orjallisesti noudattaa alla olevaa ohjetta. Seitanin alkuperäinen ohje on täältä food.comin sivuilta, mutta muutamaa kohtaa jouduin muuttamaan, esim. Braggs Liquid Aminos -kastiketta ei tietenkään löydy täältä Suomesta, tai en ole ainakaan löytänyt, mutta googlailemalla sain selville että soijakastiketta voi laittaa sen tilalle. Nestemäistä savua en sen sijaan löytänyt, mutta muokkasin sitten ohjeenkin sen mukaan. Jos ja kun joskus saan sitä käsiini niin täytyy kokeilla tätä reseptiä uudestaan.
Tällä ohjeella on turha kuvitella seitanin korvaavan tavallisen makkaran makua vaikka tässä makkarasta puhutaankin, ei ole tarkoituskaan. Minun mielestäni tämä on just hyvää näin! Makkaroista tuli tosi ruman muotoisia mutta en uskaltanut kääriä foliota yhtään tiukemmalle kun ohjeessa varoitettiin että se voi jopa räjähtää jos on liian tiukalla! :O

Viiniksi sopii Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Reserve jossa on myös hentoa paprikaisuutta mukana, lisätietoa esim. Alkon sivuilta tai Viinioppaasta.




Chorizo-seitan (2 makkaraa)
85 g gluteenijauhoja (n. 1,3 dl)
15 g kikherne- eli gramjauhoja (n. 1/4 dl)
1 rkl oluthiivahiutaleita (voi tilata esim. Ruohonjuuri -verkkokaupasta kuten itse tein)
1 tl kuminaa
½ tl kuivattua korianteria
½ tl savupaprikajauhetta (tai jos sinulla on nestemäistä savua niin tavallinen paprikajauhekin käy)
1/4-½ tl chilijauhetta
1/4 tl kurkumaa
1/4 tl mustapippuria
½ tl mietoa chilirouhetta
2 valkosipulinkynttä murskattuna
n. 0,3 dl silputtua tuoretta korianteria
1 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl tummaa soijakastiketta
½ tl oliiviöljyä
(1/8 tl nestemäistä savua)
1 tl savuchilikastiketta (jos ei ole nestemäistä savua)
0,3 dl tomaattipyrettä (vajaa 1 purkillinen)
2 dl kasvislientä

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa valkosipulimurska, korianterisilppu ja nesteet. Yhdistä ainekset ja "vaivaa" taikinaa n. 2-3 minuuttia - tosiaan taikinasta ei tule kovin kiinteää, mutta voit hyvin luottaa siihen että se kiinteytyy uunissa. Anna taikinan vetäytyä 10-20 minuuttia. Leikkaa foliosta 2 kpl n. 20cm pitkää pätkää. Jaa taikina kahtia ja muodosta siitä kaksi makkaraa folioiden päälle. Kääri foliot pituussuunnassa makkaroiden ympärille, ei kovin tiiviisti etteivät makkarat räjähdä uunissa. Nipistä ylijäävät folionpäät hyvin kiinni.
Paista makkaroita uunipellillä 175 asteessa n. 60-75 minuuttia. Anna vetäytyä kylmässä ainakin 40 minuuttia, mieluummin seuraavaan päivään. Avaa folionyytit ja leikkaa viipaleiksi.



Kasvislisuke (2-3 annosta)
Pieni parsakaali
Pieni kukkakaali
1 rkl oliiviöljyä
1 iso punasipuli tai 2 pientä
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
2/3 vihreää/punaista tuoretta chiliä
2 porkkanaa
1 pieni punainen paprika
2 isoa tuoretta herkkusientä
Mustapippuria
Yrttisuolaa
Juustokuminaa
Kuivattua korianteria
Tuoretta korianteria

Höyrytä tai keitä parsakaali ja kukkakaali pieniin kukintoihin jaettuina melkein kypsiksi.
Kuumenna oliiviöljy pannulla, lisää silputut sipulit ja hyvin pieneksi pilkottu chili. Kuullota. Lisää pieniksi tikuiksi pilkotut porkkanat, paista hetken aikaa. Lisää pilkottu paprika, paista jonkin aikaa. Viimeiseksi lisää pilkotut herkkusienet, anna hautua kunnes kasvikset ovat lähes kypsiä. Lisää kukka- ja parsakaali. Mausta, tarjoile lisukkeena.

sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Isänpäiväkakku

Kun kysyin isältäni minkälaisen kakun hän haluaa isänpäiväksi, totesi isäni haluavansa mieluiten appelsiini-suklaa-kuivakakun. Resepti on perintöä isoäidiltäni, joka ilmeisesti sai puolestaan reseptin ystävältään. Ohje oli äidillä tallessa, käsin kirjoitettu, ei minkäänlaista ohjeistusta miten ainekset sekoitetaan tai missä lämpötilassa kakku paistetaan. Näillä päätellyillä teko-ohjeilla kakusta ainakin tuli oikein maukasta ja kakku oli mehevä. Suosittelen käyttämään itse puristettua appelsiinimehua, se on parasta!

Oikein hyvää isänpäivää kaikille isille!



Hellevin kakku
150 g voita (tai margariinia)
2,5 dl sokeria
3 kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
4 rkl appelsiinimehua
75 g taloussuklaata

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksi kerrallaan edelleen vatkaten. Lisää vuorotellen keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja leivinjauhe sekä appelsiinimehu. Viimeiseksi lisää rouhittu suklaa. Kaada voideltuun ja jauhotettuun kuivakakkuvuokaan. Paista 175 asteessa n. 40-50 minuuttia.

maanantai 4. marraskuuta 2013

Aurajuusto-soijasuikalekastike

Työeväitä suunnitellessani tuli mieleen soijasuikaleet, joita en ole pitkiin aikoihin syönyt. Hainkin kaupasta paketin, käytännössä muut aineet löytyivät jääkaapista edellisten ruoanlaittojen jäljiltä. Erinomaista. Alkuperäinen ohje Kasvisruokaa -blogista.



Aurajuusto-soijasuikalekastike (3-4 annosta)
1,5 dl kuivia soijasuikaleita
5 dl kasvislientä
1-2 rkl oliiviöljyä
1 iso porkkana raastettuna karkeaksi raasteeksi
½ punainen paprika kuutioituna
½ punainen/vihreä chili pilkottuna hyvin pieneksi
1 punasipuli pilkottuna
1 purkki ruokakermaa (200-250 g)
1/3 aurajuustopaketti (n. 60 g)
1 purkki ananaspaloja
Yrttisuolaa, mustapippuria, valkopippuria, juustokuminaa

Keitä kasvisliemi. Lisää joukkoon kuivat soijasuikaleet ja keitä miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Valuta soijasuikaleet ja pistä kasvisliemi talteen.

Lämmitä öljy pannulla, lisää porkkanaraaste, kuullota hetki. Lisää kuutioidut paprika ja chili, kuullota hetki. Lisää pilkottu sipuli, kuullota hetki. Kaada joukkoon ruokakerma. Keitä n. 5 minuuttia. Lisää aurajuusto murusteltuna sekä ananaspalat ja soijasuikaleet. Mausta, anna hautua muutama minuutti miedolla lämmöllä. Tarjoile riisin kanssa. (Sopii toki myös pastan tai perunan kanssa :))

sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Chilisuklaakahvi

Erilaisia suklaanmakuisia kahveja on helppo tehdä itse. Suosikkini on valkosuklaakahvi, mutta nyt kaapissa oli ainoastaan chilisuklaata. Chilisuklaakahvikin on erinomaista. Parasta löytämääni chilisuklaata, joka myös maistuu chilille ja jättää kivan jälkimaun, on Montezuma's Dark Chocolate Chilli Organic (muistaakseni Punnitse ja Säästä -kaupasta löysin).





Chilisuklaakahvi (1 annos)
Muutama pala chilisuklaata
Maitoa
Mukillinen kahvia

Paloittele muutama pala chilisuklaata mukin pohjalle. Voit kiehuttaa maidon esim kattilassa ja kaataa suklaan päälle, tai sitten yksinkertaisimmillaan kaada mukiin kahvia niin että suklaa lähes peittyy, lämmitä hetkinen mikrossa (maito lämpenee todella nopeasti), sekoita ja kaada kuuma kahvi päälle. Sekoittele kunnes suklaa on kokonaan sulanut kahviin.

Viidakkocurry ja mausteinen tofusalaatti thaimaalaisittain

Love at first bite. Kyllä mä muutenkin rakastan thaimaalaista ruokaa mutta tämä oli itse tehdyksi ihan törkeän hyvää. Eikä muuten ollenkaan liian tulista vaikka chilien määrä aluksi epäilyttikin. Ohjeet ovat ihanasta mutta loppujen lopuksi aika epäkäytännöllisestä kirjasta Maailman parhaat kasvisruoat (Chris & Carolyn Caldicott), jonka ostin muutamia kuukausia sitten alennusmyynnistä. Tietoa kirjasta esim täällä Tammen sivuilla. Kirjan ohjeet ovat siis kasvisruokia ympäri maailmaa - paitsi Euroopasta. Jokaiseen ohjeeseen tarvitaan jotain spesiaalia, joten jos ei halua haalia kaappejaan täyteen kaiken maailman ihmeellisiä asioita pitää joko soveltaa tai valikoida sopivimmat ohjeet. Tämän vuoksi tämä olikin mun ensimmäinen kokkailu tästä kirjasta.
Näitä thaimaalaisia ohjeita ei oikeastaan tarvinnut soveltaa, ennenkin itämaisia ruokia laittaneena kaapissa oli jo mm. vaaleaa soijakastiketta ja auringonkukkaöljyä. Epätavallisemmatkin kasvikset löytyivät superhyvin varustetusta lähikaupastani. Paitsi pavunidut, mutta kaikenlaisia ituja kylläkin, joista valikoin mieluisimmat mukaani. Ainoa mitä en löytänyt oli korianterinsiemenet, joten korvasin sen sitten ihan tavallisella kaapissa olevalla kuivatulla korianterilla, uskon kyllä ettei se ole lähellekään sama asia, mutta minkäs teet...
Alla olevissa ohjeissa on itse käyttämäni määrät tahi muut muokkaukset. Mikäli haluaa tulisempaa niin voi ihan vapaasti käyttää tulisempia chilejä tai ainakin jättää siemenet poistamatta. Punainen mieto chilipaprika on todella mieto ja sitähän voi syödä käytännössä ihan paljaaltaankin. Suosittelen tuoreita kasviksia eikä mitään pakasteversioita, maistuu ihan erilaiselta.

Viinisuosituksena tällä kertaa saksalainen Green Leaf Riesling, lisätietoa esim. viinioppaasta tai Alkon sivuilta.

Kuvista unohtui korianteri, mutta en todellakaan unohtanut sitä syömisvaiheessa. :)





Mausteinen tofusalaatti (2-3 annosta)
½ kurkku raastettuna
½ punainen paprika ohuiksi suikaleiksi leikattuna
100 g pavunituja
150 g tofua (esim. savustettua) 1 cm kokoisina kuutioina
½ rkl auringonkukkaöljyä
1 pieni valkosipulinkynsi murskattuna
½ vihreä chilipaprika, siemenet poistettuna ja ohuiksi suikaleiksi leikattuna
1 punainen chilipaprika, siemenet poistettuna ja ohuiksi suikaleiksi leikattuna
½ limetin mehu
1 rkl vaaleaa soijakastiketta
Vajaa ½ rkl fariinisokeria (tai hunajaa)
65 g maapähkinöitä paahdettuna kuivalla pannulla ja murskattuna
Kourallinen tuoretta korianteria silputtuna

Sekoita raastettu kurkku, paprikasuikaleet ja pavunidut. Paista tofu öljyssä ja laita sivuun odottamaan. Paista samalla pannulla nopeasti chilisuikaleet ja valkosipulimurska. Laita levy pois päältä. Lisää mukaan limemehu ja soijakastike sekä sokeri, sekoita nopeasti ja kaada pieneen kulhoon odottamaan. Paahda maapähkinät ja murskaa. Asettele tofut salaatin päälle, ripottele päälle maapähkinärouhe ja kaada kastike päällimmäiseksi. Koristele korianterisilpulla ja tarjoile.



Viidakkocurry (2-3 annosta)
Punainen currytahna
2 punaista chilipaprikaa halkaistuna, siemenet poistettuna ja paloiteltuna
2 valkosipulinkynttä
1 sitruunaruohon varsi ohuiksi viipaleiksi leikattuna
1 cm pala inkivääriä kuorittuna ja pilkottuna
1 pieni punasipuli paloiteltuna
ripaus suolaa
½ vajaa rkl korianterinsiemeniä paahdettuna ja jauhettuna - tai korvaavana versiona saman verran kuivattua korianteria

Curry
2 rkl auringonkukkaöljyä
150 g pikkumaissia pitkittäin halkaistuna
1 pieni punainen paprika ohuiksi suikaleiksi leikattuna
150 g vihreitä papuja kahteen osaan leikattuna
150 g herkkusieniä muutamaan osaan pilkottuna
1 pieni parsakaali jaettuna kukintoihin
1,75 dl kasvislientä
½ rkl tummaa soijakastiketta
2 kuivattua kaffirlimetin lehteä
½ vajaa rkl fariinisokeria
(ripaus suolaa)

Koristeluun
Tuoretta korianteria silputtuna
(punaista chilipaprikaa ohuina suikaleina)

Tee ensin currytahna. Laita kaikki ainekset astiaan ja hienonna sauvasekoittimella.

Lämmitä öljy. Lisää currytahna ja sekoita muutaman sekunnin ajan. Lisää kasvikset ja sekoita, kunnes kasvikset ovat maustuneet tasaisesti ja alkavat pehmetä.
Lisää sekaan kasvisliemi ja soijakastike, limetinlehdet sekä sokeri. Hauduta, kunnes kasvikset ovat juuri ja juuri kypsiä, mutta edelleen rapeita. (Tarvittaessa voit lisätä vettä.)
Mausta ja koristele.
Lisänä voit tarjota riisiä tai nuudeleita tai tofusalaattia.

lauantai 26. lokakuuta 2013

Parsa-vuohenjuustorisotto

Lauantai-ilta alkoi tullessa kotiin koulutuksesta. Ehdin juuri ja juuri ajaa kauppaan tutkaillen siellä Kotilieden reseptejä ollessani hukassa vihannesosastolla. Melkeinpä etukäteen olin päättänyt tehdä Imaami pyörtyy -munakoisoruokaa jota olen kuullut kehuttavan, mutta nähdessäni tämän Kotilieden reseptin alkoikin tehdä mieli risottoa. Parsa kelpaa aina. Viinipulloa en viitsinyt avata mutta onneksi kellarissa oli ihan risottoja varten ostettua Noilly Pratia - jota ei muuten enää ilmeisesti saa Alkosta. Luulisin että muukin kuiva vermutti ajaa ihan saman asian.



















Parsa-vuohenjuustorisotto (3-4 annosta)
20-25 g voita
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
3 dl risottoriisiä
2 dl kuivaa valkoviiniä, kuivaa vermuttia tai kuivaa kuohuviiniä (tai laimennettua sitruunamehua)
7 dl kasvislientä
250 g vihreää parsaa
150 g pakastepinaattia
100 g vuohenjuustoa (Chèvre)Pippuria, yrttisuolaa

Kuullota kuutioitu sipuli ja hienonnettu valkosipuli voissa. Lisää risottoriisi ja kuullota kunnes se on läpinäkyvää. Lisää vermutti tai viini ja kun se on imeytynyt riisiin, lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan, seuraava aina kun edellinen on imeytynyt. Loppuvaiheessa lisää n. 2 cm pätkiin pilkottu parsa (muista poistaa puiset kannat etukäteen!) ja kypsennä vielä n. 5 min. Lisää jäinen pinaatti ja anna sulaa sekä risoton lämmitä. Lopuksi lisää kuutioitu vuohenjuusto, anna kuumeta, mausta ja sekoita. Tarjoile.

torstai 24. lokakuuta 2013

Ahvenanmaan pannukakku

Tätä herkkua maistoin joskus tyttökavereiden kanssa järjestetyllä aamiaisella muutamia vuosia sitten. Aamiaisen emäntä oli jaksanut väsätä tätä meille, arvostan. Oli nimittäin aikamoinen työ! Ohje on muistaakseni Valion sivuilta. Versioita löytyy googlettamalla lukuisia.

Vaahterasiirapin kanssa

Valio Vanilla vaniljarahkavaahdon ja mansikkahillon kanssa

Ahvenanmaan pannukakku (pellillinen)

1 l maitoa (kevytmaitoa suosittelen, ei pala pohjaan niin herkästi kuin rasvaton)
1 dl mannasuurimoita
½ dl sokeria
1 tl kardemummaa
½ dl juoksevaa margariinia tai 50 g sulatettua margariinia tai voita
ripaus suolaa
3 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja

Keitä mannapuuro. Vähemmän herkästi palaa pohjaan jos aloitat projektin laittamalla kattilan pohjalle ½ dl vettä ja maidon vasta sen kiehahtamisen jälkeen. Kiehauta maito, lisää mannasuurimot. Keitä pienellä lämmöllä 5-6 minuuttia puuroksi. Käännä levy pois päältä. Lisää sokeri ja kardemumma sekä margariini. Anna hautua kannen alla ½ tuntia. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää puuroon. Lisää lopuksi vehnäjauhot, sekoita hetki. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 200 asteessa n. 40 min, kunnes pannukakku on kypsää.

Tarjoile esim. mansikka- tai vadelmahillon kanssa. Kermavaahdon korvikkeena toimii aavistuksen kevyempi Valion vaniljainen rahkavaahto, tosin mietin valmistetaanko sitä enää, kun ei Valion sivuilta löydy? Vielä n. kuukausi sitten oli ainakin Valion tehtaanmymälässä vielä tarjolla...

maanantai 21. lokakuuta 2013

Vegaanin pinaattikeitto

Tää on nyt viikon vanha postaus, mutta kun jäi viime viikolla julkaisematta niin julkaistaan nyt.

Kukkakaali-porkkana-pinaatti-pyreestä (linkki blogikirjoitukseen) jäi babypinaattia ja kun keitoista kerran pidän niin päätin tehdä pinaattikeittoa töihin. Ohjeessa oli vähän metsästämistä mutta sovelsin sopivasti tätä Vegaanikeittiön reseptiä ja käytin jääkaapista puolillaan olevat kaurakerma- ja kaurajuomapurkit.

Se, joka on tottunut syömään pinaattikeittoa kananmunan kanssa voi yllättyä, nimittäin tämä oli tosi hyvää ruisleivän ja ruohosipulilevitteen kanssa. Ihan ilman keitettyä kananmunaa.


Pinaattikeitto (2 annosta)
1,5 rkl öljyä
0,4 dl (= n. 25 g) vehnäjauhoja
3,5 dl kaurajuomaa
1,5 dl kaurakermaa
75 g babypinaattia (jos käytät tavallista pinaattia harkitse sen ryöppäämistä! Myös pakastepinaatti käy)
Yrttisuolaa
Pippuria myllystä

Kuumenna öljy pinnoitetussa kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja sekoita hyvin, riko paakut jos sellaisia tulee. Lisää kaurajuoma ja anna kiehahtaa. Lisää hienonnetut pinaatit ja kaurakerma, keittele muutama minuutti. Mausta.

sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Ristiäisherkkuja - kahdenlaisia kuppikakkuja ja Wieniläisiä suklaasilmiä

Pitkä postaus edessä ja paljon kuvia!
Eilinen päivä menikin tämän päivän ristiäisjuhliin leipoessa. Olen varsin tyytyväinen lopputulokseen - ja yllätyin todella miten hienoja asioita osaan tehdä! "Muutama" blogikirjoitus tuli itse selailtua koristeluja varten ja haettua kaikenlaisilla hakusanoilla mutta niin vain löysin myös maailman täydellisimmän pursotettavan suklaakuorrutteen. Täydellinen valkosuklaakuorrute oli jo aiempien leipomusten perusteella tiedossa (Arlan sivuilta), ja leivonnaisiksi tulevat muffinsitkin oli jo testattu, blogikirjoitukset täällä ja täällä. Sitruunaisten kuppikakkujen ohje siis Arlan sivuilta ja kahden suklaan kuppikakkujen ohje Valion sivuilta, molempia hiven muokattu omiin tarpeisiin sopivaksi. Tällä kertaa en lisännyt suklaisiin kuppikakkuihin lainkaan sitruunaa. Kuorruteohjeissa mainittu riittävyys on suuntaa antavaa, riippuu ihan siitä kuinka paljon sitä kuppikakkujen päälle pursottaa! Kaksinkertaiset annokset molempia kuorrutteita riitti erinomaisesti kaksinkertaisiin annoksiin kuppikakkuja.

Mutta eilisaamu meni keksitehtaana. Tääkään ei mennyt ihan niinkuin Strömsössä. Sain äidiltä paperisen version reseptistä (fontin perusteella arvelisin että resepti on alunperin jostain vanhasta Kotiliedestä) ja, kuten aina juhliin, kaksinkertaistin ohjeen annoksen sen kummemmin miettimättä. Päädyin lopulta paistamaan yli 200 pikkuleipää noin 20 hengen juhliin. Voin kertoa että "muutama" keksi jäi yli, mutta onpahan herkkuja viedä huomenna sitten töihinkin ;)
Ohjeen mukaan näihin kekseihin kuuluisi laittaa wieniläissuklaanappeja, joita ei tietenkään saa kaupasta enää nykyään. Ostin sitten wienernougatcrushia jota laitoin ehkä kolmasosaan kekseistä (hienoinen pettymys, eihän siinä ollut suklaata juuri nimeksikään!) ja kahteen kolmasosaan pistin keskelle pienen palan taloussuklaata, koska tiesin että ne tekevät paremmin kauppansa. Päälle vielä muutama viiru taloussuklaata sulatettuna.

Ai niin, ja pisteenä i:n päälle tein vielä ristiäislapsen vanhempien toivomuksesta marsipaanivauvan, jonka mallikappale löytyy Neiti näpertäjän blogista, kiitokset. En tosin osannut ihan yhtä hienoa tehdä, mutta varsin tyytyväinen olin tähänkin lopputulokseen.

Sanoista kuviin, reseptit tuttuun tapaan ohessa.



Tässä kuvassa taustalla on keksien varsinainen tekoväline, Sawa 2000 suoraan vuosikymmenien takaa, johon laitetaan taikinaa pötkönä sisälle ja puristetaan muotin läpi ulos. Aivan korvaamaton!








Wieniläiset suklaasilmät (n. 100 kpl)
175 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1 muna
80 g taloussuklaata sulatettuna (jos haluat täysin laktoosittoman tai maidottoman niin käytä jotain muuta tummaa suklaata)
(2 tippaa piparminttuöljyä (en itse laittanut))
1 dl ohrakasta tai perunajauhoja
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 pss wieniläissuklaanappeja

Vaahdota pehmeä rasva ja sokerit. Lisää vaahtoon muna, sulatettu ja hieman jäähtynyt suklaa sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Pursota taikinasta pikkuleipiä ja paina niiden keskelle wieniläissuklaanappi (tai jotain muuta suklaata). Paista 200 asteessa, jäähdytä ja koristele esim. sulalla suklaalla.








Sitruunaiset kuppikakut (n. 18 kpl)
75 g voita
2 dl sokeria
1 (luomu)sitruunan raastettu kuori
2 kananmunaa
1½ dl kevytmaitoa
3 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta

Täytteeksi: 1 prk sitruunarahkaa (Valiolla laktoositon, Arlalla vähälaktoosinen)

Vatkaa voi, sokeri ja sitruunankuori ilmavaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat hyvin vatkaten. Lisää maito ja keskenään sekoitetut vehnäjauho ja leivinjauhe vuorotellen edelleen vatkaten.
Lusikoi muffinsivuoan pohjalle hieman taikinaa, tee pieni kolo taikinan keskelle ja laita siihen sitruunarahkaa. Lusikoi päälle taikinaa niin että rahka peittyy.
Paista 175 asteessa kullanruskeiksi (n. 15 min) ja anna jäähtyä.



Valkosuklaakuorrute (riittää n. 16 kuppikakulle)
100 g valkosuklaata
100 g voita
220 g tomusokeria
1 rkl sitruunamehua
½ tl vaniljauutetta

Tee kuorrute jo etukäteen ennen kuin teet muffinseja, jotta saat sen viileään jähmettymään ennen pursottamista! Tämän kuorrutteen voit ennen pursottamista tai jo tekovaiheessa värjätä haluamallasi karamellivärillä, joko jauhemaisella tai nestemäisellä. Väriä riittää hyvin pieni määrä.

Sulata valkosuklaa vesihauteessa, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Pehmitä huoneenlämpöinen voi sähkövatkaimella tai tehosekoittimessa. Lisää siivilän läpi vähitellen tomusokeri voihin ja sekoita tasaiseksi. Lisää viimeiseksi sulanut valkosuklaa, sitruunamehu ja vaniljauute, sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä ihan kylmäksi jääkaapissa niin pursottaminen on helpompaa.





Kahden suklaan kuppikakut (n. 12 kpl)
100 g voita tai margariinia
½ dl sokeroimatonta kaakaojauhetta
1 kananmuna
1 dl sokeria
1,75 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ dl kevytmaitoa
60 g valkosuklaata
60 g tummaa suklaata

Sulata rasva ja lisää siihen sen jälkeen siivilän läpi kaakaojauhe, sekoita tasaiseksi. Laita jäähtymään sivuun. Vatkaa kevyesti sekaisin kananmuna ja sokeri. Lisää seokseen huoneenlämpöinen rasva-kaakaojauhe-seos, sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon vuorotellen keskenään sekoitetut vehnäjauho ja leivinjauhe sekä maito. Rouhi suklaat ja kääntele taikinaan. Jaa muffinsivuokiin ja paista 200 asteessa n. 15 min.



Suklaakuorrute (riittää n. 16 kuppikakulle)
134 g (= n. 1,5 dl) sokeria
30 g (= n. 0,5 dl) vehnäjauhoja
3 rkl sokeroimatonta kaakaojauhetta
2,5 dl kevytmaitoa
225 g voita
180 g tummaa suklaata

Tämäkin kuorrute kannattaa tehdä ennen kuin alkaa leipomaan muffinseja joiden päälle se tulee, jotta saa kuorrutteen jäähtymään riittävän pitkäksi aikaa!

Sulata tumma suklaa vesihauteessa ja laita sivuun jäähtymään. Sen jäähtyessä sekoita pinnoitetussa kattilassa sokeri, vehnäjauhot, kaakaojauhe ja maito. Anna kiehua muutaman minuutin, kunnes seos muuttuu vanukasmaiseksi. Laita jääkaappiin tai pakkaseen (tai näillä talvi-ilmoilla myös ulos!) jäähtymään, anna jäähtyä viileäksi. Notkista huoneenlämpöinen voi sähkövatkaimella, vatkaa ½-1 minuutti. Lisää vanukas ja vatkaa lisää kunnes seos on aivan tasainen. Lisää viimeisenä huoneenlämpöinen sula suklaa ja vatkaa tasaiseksi. Laita jäähtymään ainakin ½-1 tunniksi ennen koristelua.

Kaksivärinen kuorrute
Laita toisenväristä kuorrutetta pursotinpussin toiselle puolelle ja toisenväristä toiselle puolelle. Pursota :)



perjantai 18. lokakuuta 2013

Ruohosipulilevite

Itse tehty levite? Pakko kokeilla. En muista mistä luin tästä, selailen niin paljon erilaisia ruoka- ym. sivustoja ettei kaikkea ehdi pistää ylös. Voi olla jostain lehdestäkin. Hyvillä hakusanoillakaan en alkuperäistä ohjetta onnistunut löytämään - joten kehittelin sitten omani. Ihan superhyvää. Mausteina voi käyttää myös jotain muuta kuin ruohosipulia, esim persiljaa tai muita yrttejä, tai vaikka valkosipulia.





Ruohosipulilevite (valmiina n. 200 g eli yhden kaupan tuorejuustopurkin verran)
100 g rahkaa
100 g kermaviiliä (käytin sellaista jossa oli 6 % rasvaa)
100g raejuustoa
Puolikas ruohosipuliruukku eli 2 nippua silputtuna, n. 20-30 g
Mustapippuria myllystä
Yrttisuolaa
½ tl valkosipulijauhetta
½ tl sipulijauhetta

Sekoita aineet tasaiseksi massaksi. Laita kahvin suodatinpussiin esim. kahvisuodattimeen jonkin laakean astian päälle valumaan 1-2 vuorokaudeksi. Kumoa lautaselle, koristele halutessasi ja tarjoile.