keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Allergialeivonnaisia pienen tytön kunniaksi

Ihana kummityttöni sai vastikään nimen. Juhlavieraissa (n. 40 kpl) oli useita allergikkoja, joten pyrimme löytämään kaikille soveltuvat leivonnaiset. Useita pikkuleipäkokeiluja se vaati, mutta täydelliset pikkuleivät löytyivät lopulta, kaksin kappalein. Toiset kaura-allergikolle, toiset sisältävät kauraa. Täytekakku on munaton, maidoton, luontaisesti gluteeniton, soijaton, kauraton ja pähkinätön. Niin no, ja tietysti vegaani. Kuulostaako pahalta? No, sitä se ei ollut, päinvastoin.

Kävin pari päivää ennen nimijuhlaa kotikaupunkini vegaaniystävällisessä kaupassa, arvellen että sieltä voisi löytyä sopivaa kermaa kakkuun. Ja niinhän sieltä löytyi. Koska juhlavieraiden joukossa oli siis soija- ja kaura-allergisia, vaihtoehdoiksi jäivät lähinnä riisipohjainen kerma sekä kookoskerma. Kookos on aika tuhdin makuista, joten onneksi löysin Soyatoon vatkattavan riisikerman, mm. Ekolon sivuilta löytyy lisätietoa. Mitenkään erityisen kovaksi kerma ei vatkautunut, mutta kyllä siitä tuommoiset pienet nokareet sai pursotettuakin kakun päälle (kuvassa).

Emme viitsineet edes lähteä selvittämään, mille kaikille hedelmille ja marjoille juhlavieraat ovat allergisia, joten päädyimme täytekakun täytteissä vähiten allergisoiviin mustikkaan ja banaaniin, jotka osoittautuivat erinomaiseksi yhdistelmäksi. Täytekakun ohje on Carsun kakut -blogista. Meillä ei ollut 6 munan vetoista vuokaa, joten tehtiin tuo täytekakun ohje vielä tuplana ja jaettiin kolmeen osaan jolloin saatiin kolme 4 munan kokoista kakkua.

Jos kakusta haluaa varmasti stabiilin eikä joukossa ole vegaaneja, voi mustikat ja banaanit tietysti varmistaa esim. liivatteella. Suosittelen pitämään kakun mahdollisimman pitkään kylmässä. Kakku on altis romahdukselle, joten ei kannata laittaa liikaa täytteitä.



Munaton, maidoton, gluteeniton, soijaton ja kauraton täytekakku (n. 6 munan kokoinen täytekakku)

7 dl gluteenittomia jauhoja (esim. Semperin Fin Mix)
4 dl sokeria
5 tl leivinjauhetta
4 tl vaniljasokeria
200 g juoksevaa, maidotonta margariinia
2 dl omenasosetta (me käytettiin Piltin omena-persikkasosetta)
4 dl vichyä

Kostutus
Vichy tai riisimaito johon on lisätty sokeria

Täyte
Mustikoita ja banaania muussattuna soseeksi
Riisikermaa vatkattuna
Vaahtokarkkeja (munaton, gluteeniton, maidoton)

Päälle
Riisikermaa vatkattuna
Sokerikoristeita

Sekoita kuivat aineet. Lisää margariini ja hedelmäsose, sekoita. Lisää vichy ja sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada voideltuun vuokaan. Paista 175 asteessa n. 40-60 minuuttia, kunnes kakkua kokeillessa hammastikkuun ei enää jää taikinaa. Anna vetäytyä hetki uunista ottamisen jälkeen ja kumoa esim. sokeroidun leivinpaperin päälle. Anna jäähtyä.

Leikkaa kahteen tai kolmeen osaan leveyssuunnassa. Kostuta alin kerros varovasti esim. vichyllä (erityisesti kakun reunat kaipaa kostutusta) tai sokeroidulla riisimaidolla. Levitä alimman kerroksen päälle ohut kerros vispattua riisikermaa. Lisää banaani-mustikkasosetta ohut kerros päälle. Leikkaa vaahtokarkeista saksilla pieniä palasia soseen päälle. Lisää ylempi kakun kerros, kostuta ja levitä riisikermaa päälle. Koristele.


Näitä keksejä pursoteltiinkin sitten 120 kappaletta. Kirjainkeksit ovat luontaisesti gluteenittomia, kaurattomia, maidottomia, munattomia, soijattomia ja pähkinättömiä. Maistuvat lähinnä murokekseiltä. Mitenkään superhyvin ei tuo sydänmuoto pysynyt kekseissä, mutta kaikkein parhaiten kuitenkin kokeilemistani 4 eri pikkuleipäreseptistä. Kirjainpikkuleipien ohje on mukailtu Nikka's Bar -blogin pikkuleipäreseptistä, jätin sitruunat ja quinoahiutaleet pois.

Kirjainpikkuleivät (n. 60 kappaletta)

100 g maidotonta margariinia
100 g tomusokeria
200 g gluteenittomia jauhoja (esim. Semperin Fin Mix)
1 tl leivinjauhetta (tai ruokasoodaa, molemmilla onnistuu)
1 tl vaniljasokeria
2 rkl riisimaitoa

Koristeeksi
2 dl tomusokeria
1 tl sitruunamehua
Karamelliväriä (violetti tuli punaista ja sinistä yhdistelemällä)
Vettä pisaroittain

Vaahdota huoneenlämpöinen margariini ja tomusokeri. Lisää jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja riisimaito. Voit ensin sekoittaa sähkövatkaimella, mutta sekoita vielä lopuksi taikina käsin niin, että siitä muodostuu pehmeä pallo. Taikinaa, jota ei juuri käytä, kannattaa säilyttää jääkaapissa.

Kaulitse taikina jauhojen avulla muutaman millin paksuiseksi levyksi. Ota haluamasi muotilla kuvioita. Paista 175 asteessa n. 4-5 minuuttia (kannattaa ensin paistaa koekeksi niin näkee kuinka käy).

Sekoita tomusokerin sekaan sitruunamehu ja karamelliväriä. Lisää vettä pisaroittain. Jos pursote menee liian löysäksi niin lisää tomusokeria. Pursota keksien päälle haluamaasi muotoon.



Alemmassa kuvassa alimpana on Hanna-tädin kakkuja, jotka muuten sopivat samoille allergikoille / keliaakikoille /vegaaneille kuin aiemminkin, mutta ne sisältävät kauraa. Ohje on Pirkanmaan allergian sivuilta.

Hanna-tädin kakut (n. 40 kpl)

100 g maidotonta margariinia
1 dl sokeria
0,5 dl kaurakermaa / riisikermaa
1 dl perunajauhoja
n. 2 dl kaurajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

Vaahdota rasva ja sokeri kevyesti. Lisää muut ainekset. Pyörittele taikinasta pieniä palloja ja litistä hieman. Paista 200 asteessa n. 8-10 minuuttia (kannattaa taas tehdä koekakku).

torstai 14. elokuuta 2014

Punajuurisosekeitto

Olen saattanut aiemmin mainita, etten lähtökohtaisesti pidä punajuuriruoista.

No, ehkä tämä lause pitää muuttaa. Liekö ajatus jäänyt koulun lindströminpihveistä tai jostain muusta vastaavasta, mutta ajattelin asiaa viime viikolla tehdessäni kahta erilaista punajuuriruokaa, jotka oli mielettömän hyviä, ja tajusin etten koskaan ole itse tehnyt pahaa punajuuriruokaa. Joten, ehkäpä tästä eteenpäin voisi sanoa että yleensä pidän punajuuriruoista. :)

Tämä resepti on sävelletty ja sovellettu lähinnä jääkaapista löytyvien antimien perusteella. Palsternakka taisi tosin tarttua ihan tätä ajatellen kaupasta mukaan muutamia päiviä aikaisemmin.

Punajuurisosekeitto (3-4 annosta)
0,5 litraa kuorittuja punajuuria
0,5 litraa kuorittuja perunoita
2-3 porkkanaa
1 pienehkö palsternakka
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 litra vettä
1 kasvisliemikuutio
jämät jostain tuorejuustosta, itselläni oli n. 120 g yrttituorejuustoa
Mustapippuria
Timjamia
(suolaa)
n. ½ pussia Auramurua

Pilko kasvikset kuutioiksi. Keitä niitä kasvisliemessä, kunnes ne ovat pehmeitä. Poista lientä n. 2-3 dl maun mukaan ja laita talteen. Soseuta keitto sauvasekoittimella kattilassa, tarvittaessa voit lisätä talteen laitettua vettä jos keitto on liian sakeaa. Lisää tuorejuusto, kuumenna, älä enää keitä. Mausta. Lisää tarjoiluvaiheessa keiton pinnalle auramurua.

Mainittakoon vielä, että lapsuudenkodissani punajuurisosekeitto tarjoiltiin sulatejuustomurusten ja nakkien kanssa. Soijanakinpalaset voisivat olla erinomainen lisä tähän keittoon, harmi vaan että ne olivat pakkasestani loppuneet!

keskiviikko 13. elokuuta 2014

Herkkusienirisotto ja panna cotta vegegelistä

Pitkän kesälomatauon jälkeen on aika palata linjoille. Oli lämmintä, oli lomaa ja oli kaikenkaikkiaan erinomainen kesä, joka edelleen jatkuu erinomaisena. :)

Viikonloppuna teki (jälleen) mieleni yhtä lempiruokaani risottoa. Koska edelleen lähimarketissani on tarjolla virolaisia kanttarelleja ja haluan tietysti ehdottomasti suomalaisia sitten kun niitä saa, päädyin ostamaan herkkusieniä. Ihan älyttömän hyvä risotto tuli siitäkin. Ohjeen pohjana käytin pitkälti tätä Yhteishyvän ohjetta.

Kesän aikana olen lahjonut itseäni Alkon viinikirjalla "Viiniä aterialla - Opas viinin ja ruoan liittoon", jota en ainakaan enää nettisivuilta löytänyt, harmillista. Olen kokenut kirjan vähäisessäkin käytössä todella hyödylliseksi.
Sienirisoton kanssa kirja suosittelee italialaista Piemonten Chardonnayta, jota ei tällaisenaan Alkosta löytynyt, mutta Piemonten Rapuje -viini ajoi kyllä hyvin asiansa.

Valitettavasti risotto hujahti äkkiä parempiin suihin ja unohdin ottaa siitä paremman kuvan, mutta alla valmistusvaiheesta kuva.

Jälkiruoaksi käytin kuohukerman lopun ja uskaltauduin vihdoin kokeilemaan panna cottaa jossa hyydykkeenä Vegegel. (Aiempi kokeiluni tänä kesänä kevyemmästä panna cottasta, johon tuli maitoa, vaniljajogurttia ja vegegeliä, meni ihan pilalle...) Ohjeena käytin tätä Maistuis varmaan sullekin -blogin reseptiä. Onnistui ihan superhyvin, Vegegel näyttää tosiaan olevan parhaimmillaan aika tuju hyydyke eikä sitä todellakaan tarvita paljon! Minun mielestäni koostumus oli erinomainen, mutta harvemmin tulee nykyään syötyäkään mitään liivatepohjaisia asioita, joten ehkä vertailupohjaa ei tällä hetkellä ole tarpeeksi. Seuraavaksi laitetaan kokeiluun vielä joku kasvipohjainen kerma ja Vegegel!



Herkkusienirisotto (4 annosta)
200 g herkkusieniä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
iso nokare voita
3 dl arborioriisiä
1 dl valkoviiniä
7 dl kasvislientä
0,5 dl (kuohu)kermaa
50 g voimakasta juustoraastetta (itse käytin Gruyere-juustoa)
Suolaa, pippuria, timjamia
Pinnalle esim. basilikaa ja hieman parmesan-raastetta

Siivoa ja pilko herkkusienet. Paahda niitä kuivalla pannulla melko miedolla lämmöllä, kunnes niistä haihtuu nestettä ja ne saavat hieman väriä. Lisää sipuli- ja valkosipulisilppu sekä voinokare. Kuullota sipulit. Lisää riisi ja kuullota. Lisää valkoviini ja kun se on imeytynyt riisiin, lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan aina edellisen imeydyttyä. Kun kaikki neste on käytetty, lisää kuohukerma ja juustoraaste, mausta. Tarjoile.

Panna cotta (2 annosta)
1,5 dl kuohukermaa
n. 1/4 tl vaniljaesanssia
n. 1/8 dl sokeria (11 g)
1/4 pss Vegegeliä (2 g)

Sekoita ainekset pinnoitetussa kattilassa ja kiehauta. Jaa annoskulhoihin, anna jäähtyä. Tarjoile esim. vadelmakastikkeen kanssa.

lauantai 31. toukokuuta 2014

Todella helppo ruusukaalilisuke

Ruusukaaleista tekaisin nopean lisukkeen. Resepti noudattelee kasvikset.fi -sivustolta löytyvää Kermassa haudutetut ruusukaalit -reseptiä.



Ruusukaalilisuke (2 annosta)
1 pkt ruusukaaleja (300-400 g)
1-2 rkl oliiviöljyä
1 prk Creme Bonjour Cuisine (esim. sipulisekoitus)
1 rkl sitruunamehua
suolaa

Poista ruusukaaleista kannat ja laita ne puoliksi tai neljään osaan riippuen koosta. Kuullota oliiviöljyssä hetkinen. Lisää Creme Bonjour ja hauduta miedolla lämmöllä kannen alla välillä sekoittaen, kunnes Creme Bonjour on lähes imeytynyt ruusukaaleihin. Lisää sitruunamehu ja mausta suolalla. Tarjoile joko sellaisenaan alkuruokana tai lisukkeena.

torstai 29. toukokuuta 2014

Raaka sitruuna"juusto"kakku

Hiljaiselon aikana olen hankkinut itselleni monitoimikoneen. Kyllästyin tehottomaan sauvasekoittimeeni ja tehottomaan blenderiini. Pitkittyneen harkinnan ja haaveilun jälkeen päädyin edulliseen Boschin MCM5530 -monitoimikoneeseen, joka on Tekniikan maailman testivoittaja 6/2012. Hintaa oli Prismassa 139€. Sitä onkin tullut nyt käytettyä parin viikon aikana lähes päivittäin, ja vaikka kone viekin tilaa, olen äärimmäisen tyytyväinen ostokseeni.

Kiinnostuin koneen hankinnan myötä myös kokeilemaan raakaleivonnaisia. Tämän viikon yllättäjä on sitruunainen raakakakku, ohje Wellberriesin sivuilta. Ihan sairaan hyvää ja raaka-aineetkin ovat yksinkertaisia. Esivalmisteluina ainoastaan cashewpähkinät pitää muistaa laittaa likoamaan hyvissä ajoin, mieluiten edellisenä iltana.

Vinkkinä täytyy vielä sanoa, että jos pohjaan laitettavat taatelit ovat kovin pehmeitä, tulee pohjataikinasta helposti tarttuvaa, silloin sen voi levittää esim. käden ja taikinan väliin laitettavan talouskelmun palasen avulla!

Ekalla kokeilulla tein vain pienen taikinan, vuorasin n. 12 cm halkaisijaltaan olevan pyöreän muovirasian talouskelmulla ja pohjalle palanen leivinpaperia, erinomainen ratkaisu! Kakku on raakaleivonnaisten tyyliin todella tuhtia, joten tällainen pieni kakku riittää hyvin useammallekin hengelle.

Kuvat on vähän hätäisiä ja kiireellä otettuja...




Sitruunainen raaka"juusto"kakku (pieni)
Pohja
1,25 dl pehmeitä taatelinpaloja
0,5 dl mantelijauhoja
1 rkl kookoshiutaleita
ripaus hyvälaatuista suolaa

Täyte
1,75 dl cashewpähkinöitä liotettuna (mielellään yön yli)
0,5 dl kookosöljyä
1 luomusitruunan raastettu kuori ja mehu
0,5-1 rkl hunajaa
0,25 tl aitovaniljajauhetta

Valmista ensin pohja. Pilko taatelit. Laita ne blenderiin. Lisää mantelijauho ja kookoshiutaleet sekä hiven suolaa, aja tasaiseksi massaksi. Levitä ja painele n. 12 cm halkaisijaltaan leivinpaperilla vuoratun vuoan pohjalle. Laita pakkaseen täytteen valmistuksen ajaksi.
Valmista täyte. Murskaa valutetut cashewpähkinät blenderissä. Lisää kookosöljy, blendaa sekaisin. Lisää sitruunan kuori, blendaa. Lisää sitruunan mehu, hunaja ja vaniljajauhe, aja tasaiseksi massaksi. Tarkista maku. Levitä pohjan päälle, laita jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi jähmettymään. Koristele esim. sitruunansiivuilla ja nauti.

tiistai 29. huhtikuuta 2014

Omena-raejuustopaistos

Illasta teki mieleni jotain makeaa. Kaapissa olis ollut suklaalevy, mutta jostain syystä jätin sen avaamatta ja paistoin raejuustopaistoksen. Googlen hakusanalla "raejuustopaistos" ei valitettavasti löydy ainakaan helpolla montaakaan erilaista versiota, ainakaan itse en pitänyt mantelirouheversiosta sitä joskus kokeiltuani, mutta onneksi kuitenkin törmäsin jokin aika sitten tähän Puolivoltin ohjeeseen, jossa oli vaihtoehtona ananasmurskaa. Mutta muokkasinpas vähän reseptiä ja laitoinpas tilalle omenaa. Tää on melkein kuin omenarahkapiirakka, ilman pohjaa. Ja melkolailla terveellistä, voin vakuuttaa.




Omena-raejuustopaistos (2 annosta)
½ prk rahkaa (125 g)
½ prk raejuustoa (125 g) - Keso on erinomaista
0,5 dl maitoa
1 kananmuna
1/4 dl steviasokeria
1 omena pilkottuna

Sekoita ainekset. Laita kevyesti voideltuun uunivuokaan ja paista 200 asteessa n. 40 minuuttia. Maistuu ihan sellaisenaan.

sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Sukkasunnuntain ambrosiakakku



Pääsiäisaterialle leivoin pyynnöstä kuivakakun. Selatessani teini-ikäisenä saamaani leivontakirjaa "Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat leivontaohjeet" (Suuri Suomalainen Kirjakerho Oy, toim. Anna-Maija Tanttu, 2000) löysin ambrosiakakun ohjeen, johon olen kirjoittanut jo vuosia sitten kommentin "Yleisömenestys ;)"

Alkuperäisessä ohjeessa kuorrute on värjätty punaisella, mutta minäpä pääsiäisen kunniaksi tein kuorrutteesta raikkaan keltaisen. Kakun päällä on valkosuklaakoristeita ja kakun reunalla Ikeasta ostettuja pääsiäisvaahtokarkkeja.
Kakun seuraksi askartelin pääsiäistipun marsipaanista, malli on kopioitu Kakuttaako -blogista.


Ambrosiakakku
150 g huoneenlämpöistä margariinia/voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 appelsiinin raastettu kuori
½ dl appelsiinimehua

Kuorrute
2 dl tomusokeria
2 rkl appelsiinimehua
(karamelli-/pastaväriä)

Koristeeksi
Nonparelleja, värillisiä rakeita tms.

Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut vehnäjauho ja leivinjauhe. Viimeiseksi lisää appelsiininkuori ja -mehu. Kaada n. 1,5 l voideltuun ja korppujauhotettuun (sydän)vuokaan, paista 175 asteessa n. 40 minuuttia.
Kun kakku on jäähtynyt, sekoita kuorrute ja levitä veitsellä kakun päälle. Koristele.


lauantai 19. huhtikuuta 2014

Lankalauantain sushi ja marinoitu tofusalaatti

Minun lapsuudenperheessä ei koskaan ole ollut mitään erityistä muuta pääsiäiskulttuuria kuin pasha (eikä sekään se perinteinen, ks. eilisen postaus) ja suklaamunat. Niinpä minä päätin tehdä pääsiäisen kunniaksi sushia. Ostin ihan kalaakin tällä kertaa, mutta kyllä tuo marinoitu tofu ajoi myös asiansa ja olisi pärjätty ihan hyvin senkin voimin.
Tofun marinadiohje on Helmin HeVi-osaston sivuilta. Käytin saken korvikkeena valkoviiniä ja hyvin toimi.

Sushin valmistin Yutaka Sushi Kitin aineksilla, mutta en osaa sanoa mistä sitä vielä saa. Itse ostin omani läheisestä Prismasta, jossa se oli poistomyynnissä.
Oikeasti sushin valmistus ei ole kovin hankalaa eikä vie oikeastaan enempää aikaa kuin muukaan hieman normaalia monimutkaisempi ruoanlaitto.
Mikäli kaipaa kuvien kanssa ohjeistusta, mm. täältä Kotivinkin sivuilta näkee aika yksityiskohtaiset ohjeet. Itse en laittaisi wasabia sushirullien sisään, mutta mikäli on wasabin ystävä niin sekin on mahdollista!
Avokadoa olisin itse kaivannut täytteeksi, mutta sitä ei löytynyt lähikaupasta.

Marinoitu tofu
1 pkt maustamatonta tofua
3 rkl soijakastiketta
4 rkl sakea tai valkoviiniä tai esim. kuivaa vermuttia
1 tl fariinisokeria
1 tl chilirouhetta
2 tl seesamiöljyä
2 cm pala inkivääriä raastettuna
1 hienonnettu valkosipulinkynsi

Leikkaa tofu n. 0,5 cm siivuiksi. Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada ne tofusiivujen päälle. Anna marinoitua vähintään 1-2 tuntia, kääntele tofusiivut välissä.

Oikealla tofutäytteiset, vasemmalla kylmäsavulohitäytteiset


Makirullat (2 hengelle)
Sushiriisiä 2 hengelle
Valmis sushiriisin maustekastike (tai ohje esim. täältä)
3 merileväarkkia
Bambumatto
1 porkkana
½ paprika
1 rkl oliiviöljyä
Mustapippuria
1/3 kurkku
(Kypsä avokado)
Kylmäsavulohiviipaleita
Marinoitua tofua
Lisäksi
Japanilaista soijakastiketta
Wasabia
Hillottua inkivääriä
Syömäpuikot

Keitä sushiriisi ja jätä vetäytymään ohjeen mukaan. Kun se on vetäytynyt, lisää maustekastike. Jäähdytä riisi huoneenlämpöiseksi.
Sillä aikaa suikaloi porkkana, paprika ja kurkku (sekä avokado) hyvin ohuiksi, pitkiksi suikaleiksi. Laita wok-pannnulle hieman oliiviöljyä ja kuullota porkkana ja paprika, mausta mustapippurilla.
Leikkaa pari kylmäsavulohisiivua myös pitkiksi suikaleiksi ja muutama tofupalanen samoin.
Laita merileväarkki bambumatolle. Levitä riisiä ohuesti merileväarkin päälle niin, että toiseen päähän jää vähintään 1 cm tyhjää tilaa ja toiseen päähän saa jäädä esim. 5 cm. Riisin keskivaiheille levitä suikaloituja kasviksia ja tofu-/kylmäsavulohisuikaleita. Rullaa maki bambumaton avulla aloittaen siitä päästä missä merileväarkkia on ohuemmin näkyvillä, itsestäsi poispäin. Kostuta merileväarkin reuna vedellä jotta makirulla pysyy paremmin kiinni. Rullaa muut makit samoin.
Leikkaa makirullat terävällä veitsellä. Tasaisimmat saa kun leikkaa ensin rullan keskeltä kahtia ja nämäkin keskeltä kahtia jne kunnes saat 8 palaa. Veistä kannattaa kostuttaa välillä vedellä niin saa kauniimmat reunat.
Tarjoile soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärin kanssa.



Marinoitu tofusalaatti (2 hengelle)
Edellisen sushin valmistuksesta ylijääneet kasvikset (kurkkua, avokadoa, kuullotettua porkkanaa ja paprikaa)
Edellisen sushin valmistuksesta ylijäänyttä tofua
Salaattisekoitusta tai esim. jääsalaattia
Kirsikkaluumutomaatteja
Lisäksi
Vaaleaa balsamicoa
Oliiviöljyä
Mustapippuria

Paloittele ainekset ja revi salaatti kulhoon. Tarjoile.

perjantai 18. huhtikuuta 2014

Pitkäperjantain pasha

Minun lapsuudenkodissani pashaa ei koskaan tehty perinteisellä tavalla. Pashaan ei koskaan kuulunut voita tai kananmunia eikä rusinoita tai manteleita tai mitä nyt pashaan voikaan laittaa.

Viime vuonna löysin Valion sivuilta hyviä pashareseptejä, joista tässä se yksinkertaisin, kolmen rahkan pasha. Jätin rusinat suosiolla pois sillä tiedän, etten niistä pidä. Pistaasipähkinöiden sijasta voisi varmaan hyvin käyttää jotain muitakin pähkinöitä. Ehkä jostain pikkukaupastakin voisi vielä löytää näitä maustettuja rahkoja, sillä tämä on todella yksinkertainen valmistaa ja pashan valuminenkin kestää minimissään vuorokauden, eli vielä ehtii hyvin tälle pääsiäiselle!
Jos tekee allaolevan ohjeen mukaan niin siitä tulee yhden suodatinpussillisen kokoinen annos. Valumisastian pitäisi olla sellainen, jossa on reikä pohjassa, minä mm. käytin vanhan, hajonneen kahvinkeittimen suodatinosaa ja lukitsin tippalukon kuminauhalla. Alle luonnollisesti jokin astia joka pitää tämän viritelmän pystyssä.



Kolmen rahkan pasha
100 g vaniljarahkaa
100 g sitruunarahkaa
100 g valkosuklaa-limerahkaa
reilu 1/4 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä

Murskaa pistaasipähkinät. Jos ne ovat suolattuja, huuhtele ne vielä siivilässä kylmässä juoksevassa vedessä. Sekoita rahkat ja pistaasipähkinät. Laita seos valumaan suodatinpussiin jääkaappiin ainakin vuorokaudeksi. Koristele esim. valkosuklaarouheella.


torstai 17. huhtikuuta 2014

Kiirastorstain sitruunainen parsapasta

Parsakaudesta pitää ottaa kaikki irti ja reseptilistallani odottelikin jo pari viikkoa tämä Pirkan upea resepti. Parsojen suikalointi on työlästä mutta kannattavaa.

Ruokajuomana toimii esim. Pfaff Special, lisätietoa Alkon sivuilta ja Viinioppaasta.



Parsapasta (2-3 annosta)
500 g  vihreää parsaa
250 g fettucine tuorepastaa (pinaattiversio on erinomainen)
1 dl vettä + vettä pastan keittämiseen
½ tl suolaa
½ dl pinjansiemeniä
1 rkl raastettua sitruunankuorta
1 rkl sitruunamehua
2 rkl oliiviöljyä
1 dl parmesanraastetta
Mustapippuria
Tarjoiluun
Parmesanraastetta

Katko parsasta kovat kannat pois. Jos on tarpeellista, kuori parsasta esim. 1/3 tyvestä. Sen jälkeen suikaloi parsat kuorimaveitsellä ohuiksi suikaleiksi. Keitä tuorepasta ohjeen mukaan. Paahda pinjansiemenet pinnoitetussa kattilassa tai esim. wok-pannulla ilman rasvaa, siirrä ne sivuun. Kiehauta 1 dl vettä pannulla, lisää suola. Lisää parsat ja keitä 1-2 minuuttia. Lisää joukkoon sitruunankuori, sitruunamehu sekä tuorepasta. Sekoita. Lisää oliiviöljy ja parmesanraaste sekä pinjansiemenet. Tarkista maku, lisää mustapippuria ja suolaa jos tarpeen. Tarjoile parmesanraasteen kanssa.

maanantai 14. huhtikuuta 2014

Mozzarellasalaatti, kasvispyörykät tulisessa kastikkeessa ja naanleipä

Viikonloppuisin teen aina vähän parempaa ruokaa ajan kanssa, jos vaan suinkin ehdin. Lauantaina oli hyvin aikaa. Alkuruoaksi melko tavallinen salaatti, johon vähän viikonloppuhemmottelua mozzarellan muodossa. Pääruoaksi ihan superhyviä kasvispyöryköitä, ohje Yhteishyvästä. Näiden teko on hivenen vaivalloista, esim. toi sipulin raastaminen tuntuu käsipelillä lähinnä siltä kuin hierois sitä suoraan silmiin ja sipulin kerrosmaisuus ei tee siitä mitenkään helppoa raastettavaa. Lisäksi lopullinen taikina ei ole mikään helpoin käsiteltävä, koska se on niin löysää. Mutta välillä se vaiva kuitenkin kannattaa, ja siksi näitä pyöryköitä on tullut tehtyä jo useampaan kertaan. Alunperinkin etsin näille jotain muuta kypsennysmuotoa kuin rasvassa pannulla paistamisen ja törmäsin tähän mukavan tuliseen Puolialastoman kokin sambal oelek -kastikkeeseen, joka sopii näille kasvispyöryköille aivan erinomaisesti. Tällä kertaa kasvispyörykät tarjoiltiin tumman proteiinipastan sekä naanleivän kanssa. Tämä naanleipä erosi aiemmista näkemistäni resepteistä siinä, että kohotusaineena olikin leivinjauhetta. Kannattaa aloittaa naanleivän valmistus hyvissä ajoin, sillä jo pelkkä taikinan lepääminen kestää yhteensä 3 tuntia! Ohje on Anna Garamin blogista. Naanleivän päälle kannattaa valmistaa ihana hummus.



Naanleipä (4 leipää, n. 2 hengelle)
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
1 tl suolaa
3-4 tl sulatettua voita
1 tl leivinjauhetta
2/3 dl maustamatonta jogurttia
2/3 dl maitoa





Sekoita jauhot, sokeri, suola ja 2 tl sulatettua voita kulhossa. Tee taikinan keskelle kuoppa, ja kaada kuoppaan leivinjauhe sekä jogurtti, anna seistä puoli minuuttia. Lisää maitoa vähitellen vaivaten taikinaa samalla, painele nyrkillä ja kääntele taikinaa. Lisää vielä 1-2 tl voita ja vaivaa uudelleen.
Peitä taikina märällä liinalla ja laita lämpimään, vedottomaan paikkaan 1,5 tunniksi.
Vaivaa taikinaa hetkinen nyrkillä painellen ja anna seistä toiset 1,5 tuntia.
Jaa taikina 4 yhtä suureen osaan ja kauli pallot pitkiksi, kolmionmuotoisiksi leiviksi. Kaulimiseen voi käyttää heiman vehnäjauhoja. Paista uunin ritilällä 250 asteessa n. 5 minuuttia, käännä paistamisen puolivälissä. Kypsissä leivissä on vaaleanruskeita laikkuja. Voitele heti paistamisen jälkeen voinokareella ja tarjoa lämpimänä esim. hummuksen kanssa.



Mozzarellasalaatti (2 annosta)
n. 40 g salaattisekoitusta (esim. ½ pss Vihreäkeijun annossalaattia)
½ rasiaa kirsikkatomaatteja
1/3 kurkku
½ makea suippopaprika
n. 60 g (kevyt)mozzarellaa revittynä

Salaatinkastikkeeksi
Vaaleaa tai tummaa balsamicoa
Oliiviöljyä
(mustapippuria)

Huuhtele ja revi salaatti. Paloittele kirsikkatomaatit kahteen tai neljään osaan. Paloittele kurkku ja paprika. Revi mozzarella. Sekoita. Kata pöytään vaalea balsamico, oliiviöljy ja mustapippuri ja anna jokaisen syöjän maustaa salaatti maun mukaan.



Kasvispyörykät (n. 15 kpl)
½ kesäkurpitsa
1 porkkana
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
1 prk kikherneitä
1 tl juustokuminaa (jeeraa)
½ tl suolaa
3 rkl korppujauhoja
1 muna
Korppujauhoja pinnalle

Raasta kesäkurpitsa ja laita se siivilään, painele nestettä mahdollisimman paljon pois. Raasta porkkana, sipuli ja valkosipuli. Kuullota raasteita öljyssä pannulla. Sekoita kulhossa raasteet, kikherneet, mausteet ja korppujauho. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon kananmuna ja soseuta taikina sauvasekoittimella. Tee taikinasta pyöryköitä ja ripottele niiden pinnalle korppujauhoa. Laita pyörykät sambal oelek -kastikkeeseen (ohje alla) ja paista alla olevan ohjeen mukaan. Tarjoile esim. riisin tai pastan kera. Pyörykät voi myös paistaa runsaassa öljyssä paistinpannulla.

Sambal oelek -kastike
1 prk tomaattimurskaa (500 g)
1 rkl sambal oelek -chilikastiketta
½ rkl sipulijauhetta
½ tl suolaa
1 rkl ruokaöljyä

Sekoita aineet kulhossa. Levitä ohuesti öljytyn uunivuoan pohjalle ja paista kasvispyörykät kastikepedillä 200 asteessa n. 30 minuuttia, käännä pyörykät paistamisen puolivälissä.


sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Hummus

Mulla ei ole kauheasti kokemusta hummuksista. Niinpä hain googlesta hakusanalla "paras hummus" jotta voisin olla varma, että se on hyvää. Ja tämähän oli. Ohjeen löysin Bad Mama's Kitchenin blogista, ja alkuperäinen ohje on Hidasta Elämää -sivuston Juulia Koskikallion blogista. Ohjeesta riittää parille henkilölle pariksi päiväksi. Tätä kannattaa tarjota vaikkapa naanleipien lisukkeena, ohje on tulossa seuraavassa postauksessa.



Hummus
1 prk/tlk kikherneitä
2 rkl tahinia
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
1 valkosipulin kynsi
1 tl juustokuminaa (jeeraa)
½ tl suolaa (ruususuolaa)
1/4-½ dl vettä

Lisäksi
Oliiviöljyä
Paprikajauhetta

Laita muut aineet kulhoon, paitsi vesi. Soseuta sauvasekoittimella tai tehokkaassa blenderissä. Lisää vettä pikkuhiljaa, kunnes koostumus on mieleinen. Tarjoile kauniissa astiassa, valuta päälle oliiviöljyä ja ripottele pinnalle hieman paprikajauhetta.


tiistai 8. huhtikuuta 2014

Soijasuikaleita, vuohenjuustoa ja tulinen tomaatti-paprikahillo

Broilerin voi kivasti korvata esim. soijasuikaleilla. Tämä resepti on Pirkan sivuilta. Tulinen tomaatti-paprikahillo ei ollut kovin tulinen, joten tulisen ruoan ystävä lisää tähän vielä haluamaansa chiliä.



Soijasuikaleita, vuohenjuustoa ja tulinen tomaatti-paprikahillo (3-4 annosta)
Tulinen tomaatti-paprikahillo
½ punainen paprika (n. 200 g)
3 tomaattia (n. 250 g)
½ sipuli
2 valkosipulinkynttä
½ rkl öljyä
½ rkl Sambal Oelek -chilitahnaa
½ rkl punaviinietikkaa
½ tl suolaa
Mustapippuria
½ dl hillosokeria
½ dl vettä

Lisäksi
3-4 dl soijasuikaleita (n. 1 dl/ruokailija)
0,75-1 l kasvislientä
Öljyä
200 g vuohenjuustoa

Kuutioi sipuli pieniksi kuutioiksi ja hienonna valkosipulit. Kuullota niitä öljyssä. Kuutioi paprika ja lisää se sekaan, viimeikseksi kuutioi tomaatit ja lisää nekin pannulle. Lisää chilitahna, etikka, suola ja pippuri. Anna kiehua miedolla lämmöllä 20 minuuttia, sekoita välillä. Lisää joukkoon hillosokeri sekä vesi. Kiehauta ja keitä vielä 5 minuuttia. Purkita hillo ja jäähdytä. (Valmis hillo säilyy jääkaapissa vähintään viikon)
Hillon jäähtyessä keitä soijasuikaleita kasvisliemessä n. 5-7 minuuttia, ruskista sen jälkeen pannulla muutaman minuutin ajan. Tarjoa lämpimät soijasuikaleet vuohenjuuston ja tomaatti-paprikahillon kanssa.

sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Raejuustopannukakut

Pitkästä aikaa tein sunnuntaiaamuksi amerikkalaisia pannukakkuja. Tällä kertaa lisähöysteenä raejuusto. Näistä tuli kyllä ihan superhyviä. Ohje on wholefoodsmarketin sivuilta.





Raejuustopannukakut (6 keskikokoista pannukakkua)
1,2 dl jauhoja (tällä kertaa käytin puolet vehnäjauhoja ja puolet kaapin perällä ollutta gluteenitonta jauhoseosta)
1/4 tl ruokasoodaa
1/8 tl suolaa
1 rkl sokeria
2 kananmunaa
1,2 dl raejuustoa
0,6 dl maitoa
1 rkl rypsiöljyä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita nesteet keskenään erillisessä kulhossa. Yhdistä aineet. Paista pannulla ruokaöljyssä. Tarjoile esim. pakastemarjojen ja vaahterasiirapin kera.

lauantai 29. maaliskuuta 2014

Munakoiso-tofupaistos

Käytän ruoanlaitossa paljon tofua, mutta harvemmin tulee ostettua sitä marinoimatonta. Tähän ruokalajiin kuitenkin sitä ostin. Oli erinomainen valinta. Pidän munakoisosta kovasti, mutta sen käsittely on vähän monimutkaista, niin harvemmin tulee laitettua. Ohje on, yllätys yllätys, Chocochilin blogista.


Munakoiso-tofupaistos (4-5 annosta)
1 munakoiso
½ pkt marinoimatonta tofua
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
500 g tomaattimurskaa
1 rkl tomaattipyrettä
Suolaa, pippuria, sokeria
½ tl timjamia
Kourallinen tuoretta basilikaa
Paistamiseen: oliiviöljyä

Leikkaa munakoiso n. 0,5 cm paksuisiksi siivuiksi. Itketä ne, eli levitä kuivien talouspaperien päälle ja ripottele pinnalle suolaa. N. 15 minuutin kuluttua pyyhi talouspaperilla suolat ja irronneet nesteet pois ja käännä munakoisoviipaleet, toista edellä mainittu operaatio.
Leikkaa sipuli puolirenkaiksi ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita öljyssä kasarin pohjalla, lisää tomaattimurska, tomaattipyre ja mausteet, anna kiehua n. 10 minuuttia pienellä lämmöllä kastikkeeksi. Ota kasari pois liedeltä ja lisää hienonnettu tuore basilika.
Voitele uunivuoka öljyllä. Lisää pohjalle ohut kerros tomaattikastiketta. Levitä sen pinnalle munakoisoviipaleita ja osa tofumurusista. Lisää taas kerroksittain tomaattikastiketta, munakoisoviipaleita ja tofumurusia, pinnalle viimeiseksi munakoisoviipaleet ja niiden päälle ohut kerros tomaattikastiketta. Paista 200 asteessa n. ½ tuntia ja anna vetäytyä ennen tarjoamista.

perjantai 28. maaliskuuta 2014

Parsa-aika!

Pirkan lehdessä mainostettiin parsa-aikaa. Samantien herahti vesi kielelle...

Tälle illalle kolmen ruokalajin illallinen. Kahdessa ensimmäisessä parsaa, viimeisessä eli jälkiruoassa minulle uusi tuttavuus, nimittäin tuore viikuna. Enhän mä edes kaupassa tiennyt mikä on kypsyysasteeltaan hyvä! Intuitiolla siis mentiin.

Alkuruokana oli folionyytissä kypsennettyä parsaa, jonka ohje löytyy kirjasta Parhaat reseptit Parsa (toim. Sabine Vonderstein). Valkoinen parsa kuoritaan aina.

Pääruokana parsarisottoa, joka on mukailtu Pirkan tuoreimmassa lehdessä olevasta reseptistä sekä Jamie Oliverin reseptistä. En pidä selleristä ja härkäpapuja en lähikaupan laajastakaan valikoimasta löytänyt tuoreena, joten pakko oli soveltaa kahta reseptiä ;) Viininä kannattaa käyttää kuivaa ja hapokasta Rieslingiä, esimerkiksi Alkon hyllystä umpimähkään napattu ranskalainen Riesling Lieu-Dit Muehlforst 2013 oli oikein hyvä valinta. Tuore minttu antaa jännittävän, mutta hyvän maun risottoon.

Jälkiruokana yllättävänkin terveellistä, uunissa hunajalla gratinoituja viikunoita hunaja-maitorahkalla, ohje on kirjasta Herkulliset jälkiruoat - Maistuvaa marjoista ja hedelmistä (Claes Karlsson), jonka olen ostanut muistaakseni jostain alennusmyynnistä tosi halvalla ja harvoin tähän kirjaan tulee edes kurkattua.









Parsaa folionyyteissä omassa mehussaan (2 annosta)
500 g valkeaa parsaa
Juoksevaa margariinia tai pehmeää voita
Sokeria ja yrttisuolaa
Parmesaania

Kuori parsa ja taita tyvestä kuivunut osa pois. Taita reilunkokoinen foliopala kaksinkerroin ja voitele se. Laita parsat voidellulle foliolle ja käännä reunat ylös. Valuta parsan päälle 1 teelusikallinen voita/margariinia ja 1 tl vettä. Ripottele pinnalle sokeria ja yrttisuolaa, sulje nyytti. Paista nyyttiä 200 asteessa n. 30-40 minuuttia, kunnes parsa on kypsää. Ennen tarjoilua avaa folio ja ripottele parsan päälle parmesaania lastuina tai karkeana raasteena.



Risotto Primavera (2-3 annosta)
250 g vihreää parsaa
Vettä
1 salottisipuli (n. 30 g)
1 rkl voita
1,5 dl arborioriisiä
1 dl valkoviiniä
1 kasvisliemikuutio
½ kesäkurpitsa pilkottuna
100 g pakasteherneitä
100 g pecorino-juustoa raasteena
Mustapippuria
1/4 dl tuoretta minttua silputtuna

Katkaise parsojen kova, puumainen tyvi tai leikkaa terävällä veitsellä tyvestä n. 2 cm pois. Säästä tyvet. Kuori parsojen alaosasta noin kolmannes. Keitä parsoja runsaassa suolatussa vedessä (nuput voivat jäädä höyrystymään veden yläpuolelle), suositeltavinta on tietysti parsakattilassa, mutta tavallinenkin reippaan kokoinen kattila ajaa saman asian. Keittoaika on n. 5-6 minuuttia, eli kunnes parsat ovat lähes kypsiä. Nosta parsat sivuun ja säästä keitinvedestä 5 dl. Lisää tähän puoleen litraan kasvisliemikuutio sekä parsojen huuhdellut tyviosat, jätä liemi kasarissa lämpimälle levylle, mutta älä keitä enää. Pilko salottisipuli ja kuullota sitä laakealla wok-pannulla voissa. Lisää arborioriisi ja anna senkin kuullottua miedolla lämmöllä. Lisää valkoviini. Kun se on haihtunut, lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan aina, kun edellinen on imeytynyt. Viimeisen kauhallisen kohdalla lisää pakasteherneet ja kesäkurpitsa. (tässä vaiheessa voit heittää parsojen tyviosat pois) Ennen tarjoilua lisää risottoon 1-2 cm pätkiksi pilkotut parsat, pecorino-juusto, silputtu minttu sekä rouhittu mustapippuri. Tarkista maku. Koristele tuoreilla mintunlehdillä.






Uuniviikunat hunajarahkan ja saksanpähkinöiden kera (2 annosta)
Juoksevaa margariinia
4 isoa ja kypsää, tuoretta viikunaa
n. 5 tl juoksevaa hunajaa
1 1/4 dl maitorahkaa
½ dl saksanpähkinöitä kevyesti paahdettuna (kuivalla pannulla)

Voitele pieni uunivuoka margariinilla tai voilla. Leikkaa viikunoista pois suipot kantaosat ja aseta hedelmät pystyyn uunivuokaan. Valuta jokaisen viikunan leikkauspinnan päälle teelusikallinen hunajaa. Kypsennä viikunoita 190 asteen uunilämmössä 10 minuuttia. Sekoita keskenään maitorahka ja n. 1 tl hunajaa (maun mukaan). Tarjoa viikunat lämpiminä hunajarahkan kera ja ripottele pintaan runsaasti paahdettua saksanpähkinää.

tiistai 4. maaliskuuta 2014

Laskiaispullat

Toissapäivänä eli laskiaissunnuntaina leivoin yhden hengen talouteeni hieman laskiaispullia. Lähtökohtaisesti en pidä pullasta, mutta poikkeuksen tekevät täytetyt laskiaispullat ja uunituoreet korvapuustit. Viime aikojen kiistely siitä, kuuluuko laskiaispullaan mantelimassa vai hillo ja kermavaahto on minulle yhdentekevää, en pidä mantelimassasta ja minun lapsuudessani laskiaispullassa oli aina hilloa ja kermavaahtoa.

Pullien ohjeen löysin googlaamalla kotikokin sivuilta. Paistolämpötila oli liian korkea, joten suosittelen paistamaan pullia matalammassa lämpötilassa. Ohje oli muuten oikein hyvä pienen taikinan ohje.

Hyvää laskiaistiistaita!



Laskiaispullat (pullataikinasta 6 isoa tai 8 pientä pullaa)
1 3/4 dl maitoa
1 pussi kuivahiivaa
½ dl sokeria
½ tl kanelia
½ tl kardemummaa
½ kananmunaa
ripaus suolaa
n. 4½ dl puolikarkeita vehnäjauhoja
n. 50 g margariinia

voiteluun: ½ kananmunaa
päälle: raesokeria
täytteeksi: 1 prk kuohukermaa
vadelmahilloa

Lämmitä maito 42 asteeseen. Lisää kuivahiiva, sekoita. Lisää sokeri, sekoita kunnes liukenee. Lisää kaneli, kardemumma ja suola. Kun seos on hieman jäähtynyt sekoittaessa, lisää ½ kananmuna. Lisää vehnäjauhot, vaivaa taikinaa hetki. Viimeiseksi lisää sulatettu ja jäähdytetty margariini. Anna taikinan kohota lämpimässä, ei vetoisessa paikassa n. ½ tuntia. Jauhotetulla alustalla leikkaa taikina samankokoisiin osiin ja pyörittele pullat. Kohota vielä n. 10 minuuttia. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 200(-225) asteessa 10-15 minuuttia.

Täytä laskiaispullat vadelmahillolla ja vatkatulla kermalla.

lauantai 8. helmikuuta 2014

Raakasuklaa piparminttuaromilla

Olen maistanut lukuisia erilaisia raakasuklaita.
En ole pitänyt yhdestäkään.
Kuitenkin ajattelin opetella syömään sitä. Ja toivoin että osaisin itsekin tehdä.

Ihana kälyni antoi minulle joululahjaksi yksinkertaisen raakasuklaan valmistusohjeen - ja tietysti myös raaka-aineet siihen. En luottanut kuitenkaan siihen, että olisin pitänyt siitä ihan sellaisenaan, joten kävin vielä ekokaupasta ostamassa siihen piparminttuöljyä aromiksi.

Siitä tuli ihan sairaan hyvää. Jo toistamiseen kokeiltuna.

Tämänkertainen muotti on ostettu viime joulun jälkeen Ikean joulutorilta, näköjään ainakin nettisivuilta löytyy vielä. Isompia suklaapaloja saa käyttämällä silikonista jääpalamuottia.

Alla on resepti pienennettynä alkuperäisestä koostaan neljäsosaan ja laskettuna grammamäärissä.





Raakasuklaa piparminttuaromilla (n. 10 isompaa tai 20 pienempää konvehtia)
½ dl = n. 40 g kookosöljyä
½ dl = n. 25 g kaakaovoita
1/8-1/4 dl = n. 20 g suomalaista juoksevaa luomuhunajaa
½ dl = n. 20 g raakakaakaojauhetta
Ripaus suolaa
2-4 tippaa piparminttuöljyä

Mittaa kookosöljy ja kaakaovoi metalliseen kulhoon. Sulata vesihauteessa. Varo, ettei pisaraakaan vettä pääse seokseen. Lisää hunaja, sekoita. Siivilöi sekaan raakakaakaojauhe, sekoita. Lopuksi lisää pieni ripaus suolaa ja muutama tippa piparminttuöljyä, sekoita seos huolella. Jaa suklaamuottiin. Laita yöksi jääkaappiin, tai mikäli haluat raakasuklaakonvehdit valmiiksi nopeammin, voit laittaa ne n. puoleksi tunniksi pakkaseen. Säliytä jääkaapissa.

maanantai 3. helmikuuta 2014

Sitrussmoothie

Smoothiekokeilut ovat jatkuneet, melko hyvällä menestyksellä. Muunnoksia on tosin tullut tehtyä todella vähän. Tässä on se maidoton sitrusversio, vähän runsaammanpuoleinen sellainen. Proteiinia on vähemmän, mutta kyllä tämäkin nälkää piti ihan hyvin.
Houkuttelevia kuvia tosiaan aamuisin ei ole aikaa ottaa. Ohje syntyi smoothieta tehdessä.

Sitrussmoothie (1 iso annos)
1 appelsiini
1 mandariini
1/4 hunajameloni
purkillinen ananasmurskaa/ananaspaloja
n. 50 g puolukoita/karpaloita
1-2 salaatinlehteä
5-10 mulperinmarjaa
2 tl kauraleseitä

Kuori hedelmät, pilko hieman pienemmiksi. Valuta hieman nestettä pois ananaksista. Toki myös tuore ananas tähän sopii erinomaisesti. Lisää kaikki ainekset blenderiin, sekoita ja tarjoile.

sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Mozzarellarisotto

Sunnuntai-illaksi vähän luksusta. Pitkästä aikaa ostin mozzarellaa ja päätin yhdistää sen yhteen lempiruokalajiini risottoon. Tulikin oikein juustoinen risotto. Harmikseni tällä viikolla ostamani basilika ei jaksanut odottaa tätä iltaa, joten tämä maustettiin kuivatulla basilikalla. Suosittelen lämpimästi kuitenkin sitä tuoretta basilikaa tämän ruokalajin kaveriksi. Ohje on allrecipes.com -sivustolta. Valkoviininä tässä reseptissä on El Condor Torrontes Chardonnay, joka osoittautui todella hyväksi valinnaksi (myös ruokajuomana). Muukin sitruunainen valkoviini varmasti sopii tähän. Määrät ovat osin hieman omituisia, sillä ne on muunnettu tilavuusmitasta "cup".



Mozzarellarisotto aurinkokuivatulla tomaatilla (2-3 annosta)
½ sipuli tai 1 salottisipuli
0,8 dl aurinkokuivatun tomaatin palasia (valuta niistä öljy talteen!)
2-3 rkl öljyä aurinkokuivatuista tomaateista
2,3 dl arborioriisiä (tai risottoriisiä)
1,5 dl valkoviiniä
5 dl kasvislientä
n. 100 g mozzarellaa (en suosittele vähärasvaista tähän ruokalajiin)
n. 1 dl parmesanraastetta
0,6 dl silputtua tuoretta basilikaa
Suolaa, mustapippuria

Valuta aurinkokuivatut tomaatit, ota öljy talteen. Jos käytät kokonaisia niin silppua ne tässä vaiheessa.
Silppua sipuli. Lämmitä n. 2 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä wok-pannulla. Lisää sipulisilppu, kuullota. Lisää risottoriisi, kuullota miedolla lämmöllä kunnes se on läpinäkyvää. Lisää valkoviini, odota kunnes se imeytyy riisiin. Lisää kasvislientä yksi kauhallinen kerrallaan kun edellinen kauhallinen on imeytynyt. Kun kaikki neste on imeytynyt riisiin, lisää juustot, aurinkokuivatut tomaatit ja mustapippuria sekä hiven suolaa ja tuore basilika. Sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Tarjoile tuoreen basilikan kanssa.

sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Strawberry pancakes ja vaahterasiirappivoi

Tammikuun hiljaiseloa, totuttelua uuteen työpaikkaan ja vähän vähemmän ruoanlaittoa. Tänään päätin kuitenkin hemmotella itseäni ja tehdä amerikkalaisia pannukakkuja. Kesää kohti mennessä pakkasessa on vielä liian monta purkkia marjoja, joista pitäisi päästä eroon. Mansikkapannukakkujen ohje on täältä ja vaahterasiirappivoin täältä. Kyytipojaksi, täytyy mainita, keitin Mokkamestareiden ihanaa Hawaijin pähkinä -kahvia, jota kannattaa sekoittaa tavallisen kahvin joukkoon n. viidesosa puruista.



Strawberry Pancakes (8 keskikokoista eli n. kahdelle hengelle)
1,5 dl vehnäjauhoja (itse laitoin 1 dl vehnäjauhoja ja ½ dl kuitupitoisia kaurahiutaleita)
1 rkl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1,1 dl maitoa
1 kananmuna
1 rkl sulatettua voita tai esim. juoksevaa margariinia
1 dl mansikoita
(jos otat mansikat pakastimesta niin lisää vielä esim. 1-2 rkl kauraleseitä)
Paistamiseen juoksevaa margariinia tai öljyä

Sekoita vehnäjauhot (+ kaurahiutaleet ja -leseet), sokeri ja leivinjauhe. Lisää maito, kananmuna ja sulatettu margariini. Paloittele mansikat taikinan joukkoon. Paista pannulla keskilämmöllä pannukakuiksi. Tarjoile vaahterasiirappivoin kanssa.

Vaahterasiirappivoi (sopiva määrä edelliselle annokselle pannukakkuja)
40 g voita sulatettuna
20 g vaahterasiirappia

Sulata voi, sekoita joukkoon vaahterasiirappi, valuta lämpimänä paistettujen pannukakkujen päälle. Tarjoile pannukakkujen kera.

torstai 9. tammikuuta 2014

Aamusmoothie

Teen tällä hetkellä töitä hieman pidemmän ajomatkan päässä. En ole mikään aamuihminen, ja pitkää ajomatkaa ennen tekee mieli nukkua mahdollisimman pitkään. Välittömästi herättyäni en ole oikeastaan koskaan nälkäinen. Lisäksi olen huomannut että liian aikaisin syöty aamupala aiheuttaa lounaan tarpeenkin jo aiemmin. Niinpä on pitänyt keksiä jotain jonka voi nauttia helposti ajaessa ja joka pitää nälkää hyvin - siis proteiinipitoista. Keksin lopulta kaivaa laatikon perältä jo useita vuosia vanhan blenderini ja aamupalani on maitokahvi termosmukissa sekä smoothie. Katsotaan, jaksanko aamutokkurassa vielä varioida lisää tätä reseptiä ;) Blenderini ei ole erityisen tehokas ja odotan inspiraatiota uuden ostamiselle.

Resepti on ihan omasta päästä, mukailee melko pitkälti jo kertaalleen julkaisemaani smoothieohjetta. Lisänä nyt kuitenkin lisää kuituja. Käytän kokkailuissa paljon keittiövaakaa, joten reseptissäkin osa on grammamäärinä, marjojen kohdalla ei kuitenkaan ole hirvittävän tärkeää kuinka paljon niitä laittaa. Suurimman osan marjoista otan suoraan pakkasesta, mikä pitää juoman viileänä pitkään.

Aamukiireessä otettu kuva ei vaikuta kovin houkuttelevalta mutta hyvää se on.


Aamusmoothie (1 annos)
125-150 g maitorahkaa
½ dl maitoa
½ dl vähäkalorista mehukeittoa
½ dl jogurttia (maustamatonta tai maustettua, itselläni tällä hetkellä on vadelmajogurttia)
30-40 g mansikoita
30-40 g mustikoita
30-40 g puolukoita/karpaloita/mustaherukoita
5-10 kpl mulperimarjoja
1-2 jääsalaatinlehteä tai kourallinen babypinaatinlehtiä
1-2 tl leseitä (esim. kauraleseitä)
(1 tl mustaherukkarouhetta)

Laita kaikki ainekset blenderiin ja sekoita. Nauti.

maanantai 6. tammikuuta 2014

Basilikarisotto

Tätä ruokaa syötiin uutena vuotena pääruoaksi.
Jos tykkään mozzarellasta ja aamiaispannukakuista niin tykkään kyllä myös ihan älyttömästi oikeista risotoista. Niiden teko vie hieman aikaa mutta on kuitenkin melko vaivatonta seurusteluruokaa - useamman kerran kaverit on istuneet mun keittiössä jutustelemassa kun kokkaan, usein olen kokannut risottoa, koska se on varma ja helppo - uppoaa melkein kehen vaan. Nyt sain idean risoton mausteeksi siitä, että eksyin taas luomukauppaan herkullisten tofujen äärelle ja päädyin tällä kertaa ostamaan basilikatofua. Voin kertoa että tämä ruokalaji sai myös kehuja eräältä lihansyöjältä ;)

Alkuperäinen ohje on maku.fi -sivustolta. Basilikatofu oli Taifun-merkkistä, jonka sivuilta ei kyseistä tuotetta kuitenkaan löydy, joten en esittele sitä tässä sen kummemmin.
Kuivan vermutin sijaan voi risotossa käyttää myös kuivaa valkoviiniä, kuivaa kuohuviiniä tai ihan kasvislientä (silloin lisäisin ehkä mukaan hivenen sitruunamehua).


Basilikarisotto (3-4 annosta)
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl voita
3 dl arborioriisiä (tai risottoriisiä)
2 dl kuivaa vermuttia
8 dl kasvislientä
Ruukullinen tuoretta basilikaa
3-4 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
50 g parmesanjuustoa raastettuna
Mustapippuria
Lisukkeeksi paketillinen (200g) basilikatofua

Kuumenna kasvisliemi kattilassa tai kasarissa. Pilko sipuli ja hienonna valkosipuli. Kuullota sipuleita voissa wok-pannussa. Lisää arborioriisi, kuullota läpikuultavaksi. Lisää vermutti. Kun vermutti on imeytynyt, lisää kauhallinen kerrallaan kasvislientä risoton sekaan, kun edellinen on imeytynyt.
Kun kasvislientä on vähän jäljellä, soseuta keskenään basilikan lehdet ja oliiviöljy. Kun kaikki kasvisliemi on käytetty, lisää basilikaöljy risoton joukkoon. Lisää juusto, suola ja pippuri. Kääntele sekaisin.
Paista tofu kevyesti öljyssä paistinpannulla ja tarjoile risoton kanssa.

torstai 2. tammikuuta 2014

Uuden vuoden jälkimainingeissa - blinit

Täällä syödään vielä tähteitä. Uutena vuotena ostin kotiin kylmäsavustettua lohta, pitkästä aikaa mitään kalaa yli puoleen vuoteen. Punaista lihaa tai siipikarjaa ei keittiössä myöskään ole nähty toukokuun jälkeen. Blinit ilman kalaa ei vaan kuulostanut siltä että olis tarpeeksi. Mutta enpä edelleenkään ole mikään absolutisti kasvissyönnin suhteen - ja siitä on tarkoitus pitää kiinni vielä tänäkin vuonna. "Enimmäkseen kasvissyöjä" on ihan hyvä nimitys.
Blinejä tein myös vuosi sitten uutena vuotena, joten tästähän alkaa tulla perinne ;)

Blineille hyvänä kaverina toimii shampanja tai kuiva Riesling -valkoviini, Glorian sivulla suositeltiin esim. Steininger Riesling -viiniä, jota ostin kaapin päälle seuraavaa blini-iltaa varten. Näiden kanssa maistui kuitenkin uuden vuoden kunniaksi Moët & Chandon Brut Impérial.

Blinien ja sienisalaatin ohje on kaverilta. Kylmäsavulohitäytteen ohje on maku.fi -sivustolta. Itse paistoin blinit valurautaisella ohukaispannulla joten niistä tuli aika pieniä, mutta niistä voi hyvin tehdä isompiakin. Valurautapannu on kuitenkin melko must. Kannattaa myös käyttää hyviä aineksia, mm. ihan oikeaa voita. Täytteet kannattaa valmistaa hyvissä ajoin, samana päivänä muutama tunti etukäteen riittää ihan hyvin. Mäti ja punasipuli sopivat myös hyvin blinien kanssa, kuulemani mukaan myös keitetty kananmuna.
Kolmantena täytteenä kuvissa on pilkottua suolakurkkua ja smetanaa.

Vasemmalla alhaalla kylmäsavulohitäyte, oikealla suolakurkkua ja smetanaa, taustalla sienisalaattia.


Blinit (alkupalaksi n. 4 hengelle)
1 purkki kermaviiliä
n. 15 g hiivaa (tai 3,3 g kuivahiivaa)
2 dl tattarijauhoja
1 tl sokeria
1 dl kuumaa maitoa
1 rkl sulatettua voita
1 keltuainen
1 tl suolaa
1 valkuainen kovaksi vaahdotettuna

Lämmitä kermaviili esim. mikrossa muovikulhossa kädenlämpöiseksi jos käytät tavallista hiivaa, ja hieman lämpimämmäksi (n. 42 astetta) jos käytät kuivahiivaa. Lisää murennettu hiiva ja sekoita. Lisää tattarijauhot ja sokeri. Anna kohota vedolta suojatussa paikassa peitettynä, n. tunti riittää ihan hyvin. Lisää kuuma maito, voi, keltuainen ja suola. Viimeiseksi kääntele sekaan valkuaisvaahto. Paista voissa valurautapannulla. Tarjoa kuumana heti paistamisen jälkeen.

Sienisalaatti
1 prk suolasieniä
1 prk kermaviiliä (älä ota sitä vähärasvaisinta!)
½ punasipuli
suolaa
pippuria

Valuta sienet. Silppua punasipuli pieneksi. Sekoita ainekset. Anna vetäytyä kylmässä.

Kylmäsavukirjolohitäyte
150 g kylmäsavustettua kirjolohta
75 g (3/4 dl) smetanaa
n. 40 g tilliä silputtuna
pieni punasipuli
vajaa rkl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

Vaahdota smetana (jos käytät vähärasvaisempaa niin malttia, kyllä se vähän vaahtoutuu). Pilko kirjolohi pieneksi, samoin punasipuli. Yhdistä ainekset. Anna vetäytyä kylmässä.